● محل تـولد: رشت
● وب سایت: www.shardadrohanimusic.com
زندگینامه، آثـار و سوابق هنری
وی آهنگساز و رهبر ارکستر، ویولنیست و پیانیست ایرانی است. او مسیر حرکت به سمت موسیقی را از سن پنج سالگی آغاز کرد، زمانی که تحت تعلیم پدر خویش نواختن ویولن را آموخت. هنگامی که وارد هنرستان موسیقی تهران شد، با آموزگاری سوئیسی به نام بازیل و نیز معلمی ارمنی به نام حق نظریان که نواختن پیانو را به او آموزش می داد، درس خواند؛ آنها به مدت هفت سال با یک دیگر کار کردند. پدر او، رضا روحانی، موسیقیدانی شناخته شده بود و در نتیجه شهرداد و تمام برادرانش پا در جای پای پدر گذاشتند. شهرداد نه تنها از تمام بزرگان موسیقی که در آن زمان در هنرستان درس می دادند، از جمله دکتر مصطفی کمال پورتراب، بلکه از برادرش انوشیروان روحانی(برادر بزرگترش) و نیز جواد معروفی هم آموزش هایی را فرا گرفت. استاد شهرداد روحانی، پس از تحصیل در هنرستان موسیقی تهران، به اتریش سفر کرد. او در اتریش در آکادمی و هنرستان های موسیقی وین حضور یافت. سپس در اوایل دههٔ ۸۰، بورس تحصیلی، برای مطالعۀ موسیقی در دانشگاه یو سی ال ای را پذیرفت و به ایالات متحده سفر کرد. سبک وی معاصر، و تا حدی در مقایسه با استادان خود نظیر: انوشیروان روحانی و استاد جواد معروفی، موسیقی عصر نو بهشمار میرود. شهرت روحانی بیشتر به دلیل تنظیم و رهبری ارکستر کنسرت یانی است که به همراه ارکستر سلطنتی فیلارمونیک (Royal Philharmonic Orchestra) در فضای باز در پارتنون واقع در آتن، پایتخت یونان برگزار شد. این کنسرت، تحسین و نقد بینندگان را در پی داشت که به پربینندهترین برنامه پخش شده از تلویزیون در آمریکا، و دومین موزیک ویدئوی پرفروش در تاریخ جهان پس از موزیک ویدیوی: تریلر مایکل جکسون تبدیل گردید.
روحانی، رئیس و رهبر ارکستر سمفونی COTA لس آنجلس نیز بوده است. علاوه بر آن، او رهبری بسیاری از ارکسترهای سمفونی معتبر را به طور مهمان بر عهده داشته که از آن جمله میتوان به: ارکستر سلطنتی فیلارمونیک لندن، ارکستر سمفونی مینسوتا، سمفونی کلرادو، سمفونی سن دیگو، سمفونی ایندیاناپولیس، سمفونی نیوجرسی، سمفونی فیلارمونیک زاگرب، سمفونی جوانان آمریکا، و غیره را نام برد. او در سال ۱۹۹۸، توسط دولت تایلند، برای ساخت قطعه موسیقی مراسم افتتاحیه و اختتامیه سیزدهمین دوره بازیهای آسیایی دعوت شد. این قطعه به عنوان محبوبترین آهنگ این بازیها انتخاب شد. استاد روحانی، CDهای کلاسیک متعددی نظیر موسیقی باله چایکوفسکی، با همکاری سمفونی رادیو اسلواک، برای دیسکاور کخ اینترنشنال (Discover/Koch International ) تهیه نموده است. وی در سال ۱۹۹۹، جایزه پیکانس تایلند، که معتبرترین جایزه موسیقی و هنری این کشور است را از آن خود کرد. وی در زمینه ساخت و تنظیم موسیقی فیلم نیز فعال است.
شهرداد روحانی، از اوایل دهه هشتاد شمسی به عنوان رهبر ارکستر به ایران آمد و حتی مذاکراتی برای این که رهبری دائمی ارکستر سمفونیک تهران را بپذیرد، انجام داد. او از جمله موزیسینهایی است که تقریبا هر ساله یک یا دو اجرا را با ارکستر سمفونیک تهران به صحنه برده است. انتخاب برخی از قطعات معروف و نیز گوشنواز و رپرتوارهایی که عموم مردم از آن خاطره دارند، از جمله شگردهای روحانی به شمار می رود و همین امر سبب شده است تا اجراهای او همیشه با اقبال تماشاگران ایرانی روبرو شود. از جمله کارهایی که او در تهران به صحنه برد، اجرای برخی از موسیقی متن های فیلم های معروف دنیاست که چندین بار توسط ارکستر سمفونیک تهران اجرا شد. روحانی برخی از کارهای شاخص موسیقی کلاسیک را هم در سه سی دی با ارکستر سمفونیک تهران اجرا کرد که انجمن موسیقی ایران آنها را به بازار موسیقی عرضه کرد. از جمله این آثار می توان به شهرزاد ریمسکی کورساکف اشاره کرد. استاد شهرداد روحانی یک سمفونی هم برای خلیج فارس ساخت که سال ۱۳۹۱ در تهران اجرا شد و سی دی صوتی آن هم بعد از چند ماه به بازار موسیقی عرضه شد.
وی همچنین جوائز و بورسیههای تحصیلی مختلفی، هم در اروپا و هم در آمریکا نظیر: A.K.M Scholarship در وین پایتخت اتریش، و ASCAP Scholarship در لس آنجلس، در ایالت کالیفرنیای آمریکا را دریافت کرده است. شهرداد روحانی، رئیس و رهبر ارکستر سمفونی COTA لس آنجلس بودهاست. آهنگ: Connies Butterfly، با شهرتی جهانی یکی از بهترین آثار وی میباشد. لازم به گفتن است از مهمترین آثار وی، آلبوم بی کلام: نسیم بهاری(Dance of Spring) است که از جمله آهنگهای شاخص آن، آهنگهای رقص بهار و رقص عذرا میباشد.
از زبان استـاد
ده ساله بودم که وارد هنرستان حرفهای موسیقی شدم و آموختن موسیقی را به صورت علمی آغاز کردم. در هنرستان، موسیقی را با آموزش ساز و ویلون شروع کردم و بعد هم ادامه دادم و در پایان دوره هنرستان برای ادامه تحصیل به وین رفتم و در رشته آهنگسازی و رهبری ارکستر فارغالتحصیل شدم. اولین آهنگ خود در ۱۸ سالگی ساختم، که با صدای ابراهیم حامدی(ابی)، بر روی تیراژ پایانی فیلم برفراز آسمانها منتشر شد. بعد از دانشگاه وین، برای گذراندن دوران عالی به آمریکا رفتم و موسیقی فیلم و رهبری ارکستر برای فیلم را گذراندم همزمان به مدت ۱ سال به عنوان دستیار رهبر ارکستر سمفونیک COTA و بعد از ۵ سال به عنوان مدیر و رهبر دائم این ارکستر فعالیت کردم. من به دلیل نوع کارم با فرهنگهای مختلف آشنا میشوم و این شانس بزرگ من است. همیشه می گویم این سفرهای مداوم برایم بزرگترین مدرسه است. یک دختر بنام سارا و یک پسر بنام سینا دارم؛ هردوی آنها، از دوران کودکی با موسیقی آشنا شدند و در این حوزه هم پیشرفت های خوبی داشتند، اما پس از مدتی تصمیم گرفتند تا فعالیت حرفه ایشان را جدا از موسیقی ادامه دهند و این کار را هم انجام دادند. پسرم در دوومیدانی حضور دارد و توانسته مقام هم کسب کند. دخترم هم تحصیلات دانشگاهیاش را در رشتهای به جز موسیقی ادامه داده است.
ترانهشناسی
خواننده / نام ترانه / ترانهسرا / آهنگساز
– نیما مسیحا – برفراز آسمانها / شهرداد روحانی / رضا تاجبخش
– بی کلام – سرزمین مادری / شهرداد روحانی / شهرداد روحانی
– بی کلام – پروانه / شهرداد روحانی / شهرداد روحانی
– بی کلام – آرزوی دوردست / شهرداد روحانی / شهرداد روحانی
– بی کلام – میدان آزادی / شهرداد روحانی / شهرداد روحانی
– بی کلام – رویای کودکی / شهرداد روحانی / شهرداد روحانی
– بی کلام – صبح تازه / شهرداد روحانی / شهرداد روحانی
– بی کلام – قصه باران / شهرداد روحانی / شهرداد روحانی
– بی کلام – لحظات شیرین / شهرداد روحانی / شهرداد روحانی
– بی کلام – رقص عذرا / شهرداد روحانی / شهرداد روحانی
– بی کلام – زیبایی عشق / شهرداد روحانی / شهرداد روحانی
– بی کلام – راپسودی / شهرداد روحانی / شهرداد روحانی
– بی کلام – صدایی در شب / شهرداد روحانی / شهرداد روحانی
– بی کلام – رقص بهار / شهرداد روحانی / شهرداد روحانی
– بی کلام – ابدیت / شهرداد روحانی / شهرداد روحانی
– بی کلام – Connies Butterfly / شهرداد روحانی / شهرداد روحانی
جـوایز
۱۳۹۵ – شهرداد روحانی در سی و یکمین جشنواره موسیقی فجر
۱۳۹۴ – جایزه – باربد – جشنواره بینالمللی موسیقی فجر
۱۹۹۹ – جایزه – پیکانس – تایلند
– بورسیه – کی. ام، وین – اتریش
– بورسیه – ASCAP – لس آنجلس – کالیفرنیا
شهرداد روحانی نینوا را رهبری میکند
ارکستر سمفونیک تهران، به رهبری شهرداد روحانی، در تازهترین کنسرت خود اثر ماندگار: نینوا، به آهنگسازی حسین علیزاده را در کنار قطعاتی چون: اورتور پل، اثر مهران روحانی، سوئیت سمفونی زندگی، قسمت اول: (عباس علوی- حسین کاج)، کنسرتو برای گیتار و ارکستر (امیر محمودی) و مرثیهای برای ویولن و ارکستر (علی بیرنگ) را اجرا میکند. این در حالی است که در قطعهی چهارم، اشکان عقبایی، به عنوان نوازندهی سولیستِ گیتار فعالیت میکند و پدرام فریوسفی، نوازنده برجسته ویولن نیز سولوی قطعهی آخر را مینوازد. این کنسرت همچنین با اجرای آثاری از دیگر آهنگسازان ایرانی همراه است. این دومین باری است که ینوا توسط ارکستر سمفونیک تهران اجرا میشود؛ پیش از این علی رهبری، با تکنوازی نی سیامک جهانگیری این اثر را اجرا کرده بود. آخرین کنسرتِ ارکستر سمفونیک تهران روزهای ۳۰ و ۳۱ مرداد بود.
گفتنی است، نینوا، از جمله مهمترین قطعاتِ حسین علیزاده است که در سالِ ١٣۶٢ منتشر شد و خالقش آن را نوعی خاطرهنویسی موسیقایی از سالهای آغازین دههٔ ۱۳۶۰ میداند. در این اثر؛ نی، نقش یک راوی را دارد و مصرع نخست از نینامه مولوی، یکی از مواردی بوده که علیزاده از آن ایده گرفته است. تکنوازی نی در این آلبوم توسط: جمشید عندلیبی انجام شده است.