نمایشگاه انفرادی عکس از م. صیاد
نمایشگاه انفرادی عکس محمد صیاد، با عنوان: عکس از م. صیاد، از ۲۱ شهریور تا ۳۰ آبان در مرکز نبشی برگزار می شود.
این نمایش به ارائه چندصد عکس با توضیح ضمیمهشده به تصویر میپردازد که آن سالها برای ارائه و ارسال به خبرگزاریهای سی.پی. (کانادینپرس) ثبت و آماده میشد. در کنار این شیوهی نمایش، تعدادی عکس در ابعاد بزرگ، لحظههای ناب و قابل تأمل این دوران را به تصویر کشیدهاند.
این سومین بخش از نمایش عکسهای خبری محمد صیاد در مرکز نبشی پس از نمایش عکسهای انقلاب و آوارگان کرد عراقی است.
هر دو بخش قبلی نمایشگاه، با دوربینِ محمد صیادِ همیشه حاضر در صحنه ثبت و ضبط شده اند. در کنار پرینتهای عکاس در همان روزها که گاه برای روزنامهها و گاه با متنی کوتاه برای ارائه به خبرگزاریها آماده میشدند؛ برخی از نگاتیوها انتخاب و به همراه تعدادی از کنتاکتشیت های اسکنشده آرشیو عکاس که به صفحات دکوپاژ یک فیلم میماند روی کاغذ عکس چاپ شدهاند.
روایت بخش اول از گرماگرم روزهای انقلاب آغاز میشود: عکسهایِ سرریز از جمعیت، روزهایی را به یاد میآورد که مردم و خیابانهای تهران سرشار و شورمند، به تماشای فتح و ظفر نشسته بودند. در این مجموعهعکس، روایت انقلاب را در چند پرده شاهدیم؛ قسمتی تا انتهای سال ۱۳۵۷ را به تصویر کشیدهاند و قسمتی دیگر تا جریانهای اوایل دهه شصت و اتفاقاتی که در ادامه جریانهای انقلاب شکل گرفتهاند. محمد صیاد با بودن در میان مردم و برداشتن نماهایی مشابه با زاویهدید جمعیت حاضر، لحظههایی را ثبت کرده که همزمان حس بیم و امید را منتقل میکنند. بخش زیادی از پرینتها و نگاتیوهای این دوران در گیرودار انقلاب و حوادث جانبی آن از میان رفتهاند که موجب نازک بودن پروندهی عکسهای انقلاب نسبت به دیگر پروندههای موضوعی عکاس شده است.
بر اساس اعلام روابط عمومی گالری، بخش سوم این نمایشگاه به دوره هشتساله جنگ تحمیلی اختصاص دارد. عکسهای دوران جنگ از زندگی روزمرهی مردم ایران در هنگام جنگ آغاز میشود و فضای جبهه و خطمقدم، ویرانیها، مقاومت خرمشهر و اهواز، بمبارانهای شهری و لحظههای حماسی و تراژیک را در بر میگیرد. بخشی از عکسها جسورانه به ضمیر جنگ و خط مقدم و صحنههای بمباران شیمیایی غیرنظامیان میروند و بخش دیگر شانه به شانهی مردم در میان صفوف آوارگان غیرنظامی و راهپیماییهای حامی رزمندگان حاضر میشوند.
ویژگی بارز این عکسها، بازتاب وفادارانه به واقعیت هر رویداد بهدور از هر نگاه جانبدارانه و صحنهپردازیشده است؛ م. صیاد معتقد است عکاس خبری باید هر بار شاترش را با شرافت تمام بزند.
محمد صیادصبور یا «م. صیاد»، آنگونه که پشت عکسهایش مُهر میزند؛ متولد ۱۳۲۶ در بندرانزلی، از پیشکسوتان عکاسی خبری در ایران است. از سال ۱۳۴۸ وارد کانون خبرنگاران شد و فعالیت حرفهای خود را آغاز کرد. در سالهای ۱۳۵۰ تا ۱۳۵۷ با روزنامهی آیندگان در بخشهای سیاسی، ورزشی و اجتماعی همکاری کرد و در آستانهی انقلاب، همکاری خود را با خبرگزاری آسوشیتدپرس آغاز کرد که تا سال ۱۳۸۰ ادامه یافت. صیاد از همان آغاز جنگ به صورت مستمر برای تهیهی عکس و ارسال آن به جبههها میرفت. عکسهای مربوط به دوران انقلاب و جنگ محمد صیاد در کتابهای مختلفی به چاپ رسیده است. او عکاس جنگ، عکاس خبری او در حال حاضر عضو انجمن عکاسان مطبوعات ایران است و در تهران زندگی و کار میکند. وی با روزنامه های متعددی همکاری داشته است.
وی طی همکاری خود با کاوه گلستان کتاب شورش را منتشر کرد.
صیاد تا به حال چندین نمایشگاه انفرادی عکس برگزار کرده است و موفق به دریافت جایزه بهترین عکاس خاورمیانه نیز شده است.
محمد صیاد در سال ۱۳۵۹ به خاطر عکسهای مربوط به شکست نیروهای دلتا در عملیات طبس موفق به دریافت جایزهای برای بهترین عکاس خبری خاورمیانه خبرگزاری ای.پی. (اسوشیتدپرس) شد.
مرکز نبشی مطابق وعدهی پیشین همزمان با بخش سوم این نمایشگاه از کتاب عکسهای محمد صیاد با عنوان «عکس از م. صیاد» رونمایی میکند و همچنین نخستین فیلم مستندی را که از زندگی و آثار این عکاس خبری تهیه شده است، برای اولینبار نمایش خواهد داد.
● زمان: جمعه ۲۱ شهریور ۱۳۹۹ تا جمعه ۳۰ آبان ۱۳۹۹
● آدرس: تهران، خیابان کریم خان، خیابان استاد نجات اللهی (ویلا)، کوچه خسرو، پلاک ۵۱
● تلفن تماس: ۰۲۱۸۸۹۱۲۲۱۲ – ۰۲۱۸۸۹۰۶۹۴۳
● روزهای تعطیل: شنبه
● ساعات کار: یکشنبه تا پنجشنبه: ۱۲ ظهر تا ۸ شب، جمعه: ۴ بعدازظهر تا ۸ شب