درگذشت استاد مسعود ولدبیگی هنرمند چهره پردازی
استاد مسعود ولدبیگی (پدر سحر ولدبیگی بازیگر) متولد سال ۱۳۱۴ روز سهشنبه، ۲۱ اردیبهشت ماه از دنیا رفت.
ولدبیگی که برای چهرهپردازی فیلمهای «از کرخه تا راین»، «پرده آخر» و «زشت و زیبا» سیمرغ بلورین جشنواره فجر را گرفته بود، طراحی چهرهپردازی فیلمهایی همچون «توبه نصوح» مخملباف، «کمالالملک» علی حاتمی، «قرمز» فریدون جیرانی، «روز شیطان» بهروز افخمی، «سلطان» و «ضیافت» مسعود کیمیایی و «دوئل» احمدرضا درویش را در کارنامه خود دارد.
یکی از آثاری که نام او را برای همیشه در حافظه هنر تصویر و نمایش ایران جاودان خواهد کرد، طراحی چهرهپردازی در سریال «مختارنامه» است. او در آن زمان به همراه یازده نفر دیگر اجرای گریمهای شخصیت های سریال داود میرباقری را بر عهده گرفت و با عبدالله اسکندری در مقام طراح جلوه های ویژه گریم همکاری می کرد.
مسعود ولدبیگی به ایسنا گفته بود که هر کدام از شخصیتهای سریال «مختارنامه» پس از چند بار اجرای گریم، به گریم نهایی می رسند و در حالی که آن زمان سه سال از ساخت این پروژه می گذشت، مثال زده بود که بازیگر ایفاکننده نقش مختار (فریبرز عربنیا) به طور تقریبی نزدیک به ۲۰۰ بار گریم شده بود!
شیوه کار به این شکل بود که سناریو را مطالعه می کردند، در جلسهای با حضور کارگردان (میرباقری) شرکت کرده و نقطه نظرات او را میشنیدند. پس از آن، طرح گریم میزدند و طرحها را به صورت تست پیاده میکردند. در این مسیر گاه اتفاق افتاده بود که بازیگری را بیش از ۱۰ بار تست زده باشند اما باز هم به آن چه میخواستند، نرسیده باشند.
زنده یاد مسعود ولدبیگی برای طراحی گریمهای سریال «مختارنامه» الگو و عکسی در دست نداشت؛ بنابراین روایتهای این دوران که به صورت سینه به سینه و نسل به نسل انتقال یافته بود را ملاک کار قرار داد.
در سریال مختارنامه که ۱۶ سال از تاریخ روایت می شد، بیش از همه گذشت زمان بر چهره شخصیتی مانند مختار تاثیر می گذاشت و در مابقی شخصیت ها این روند چندان دیده نمی شد. مسعود ولدبیگی دراین زمینه توضیح داده بود: «شخصیت مختار به دلیل درگیریهای که داشته به یکباره پیر و شکسته میشود. اما چهره اطرافیان وی در طول این ۱۶ سال چندان تغییر نمیکند.»
او درباره تغییر یک باره گریم شخصیتها که در برخی سریالها اتفاق میافتد، اظهار کرده بود: «این اتفاق به طور حرفهیی بستگی به خود قصه و سناریو دارد و اگر چنین اتفاقی بیهیچ پشتوانهی رخ دهد، ضعف خود مجری است.»
ولدبیگی هم مانند بسیاری از هنرمندان فعال در این حوزه، از بودجه اختصاص یافته گله مند بود و عمدهترین ضعفها در حوزه چهرهپردازی را به کمبود بودجه مربوط می دانست. و البته در این زمینه مثالی هم زده بود، «با داستانی رو به رو بودهایم که در آن یک بازیگر ۲۰ ساله باید ۳۰ سال پیرتر میشده است. چنین اتفاقی در گریم به متریال خاص نیاز دارد که هزینهاش بالا است. در چنین شرایطی دو راه بیشتر نداریم یا این که تهیه کننده این متریال را فراهم کند و یا از جیب خودمان پول آن را بدهیم و از آن جا که قیمت بالا است تهیهکننده زیر بار نمیرود و از چهرهپرداز میخواهد که یک کاری اش بکند. در چنین شرایطی است که حاصل کار آن طور که باید و شاید نمیشود و دیگران هم قضاوت میکنند که کار از طراح گریم خوبی بهرهمند نبوده است.»
مسعود ولدبیگی در کنار مازیار پرتوی آرام گرفت
پیکر چهرهپرداز قدیمی سینمای ایران در کنار مزار مرحوم مازیار پرتوی به خاک سپرده شد.
به گزارش ایسنا، مراسم تدفین مسعود ولدبیگی که روز گذشته از دنیا رفت، پیش از ظهر چهارشنبه، ۲۲ اردیبهشتماه در قطعه هنرمندان بهشت زهرا انجام شد.
مراسم به خاکسپاری او با توجه به محدودیتهای کرونایی با حضور تعدادی از اعضای خانواده و همکاران این هنرمند از جمله عبدالله اسکندری، منوچهر شاهسواری، بهار ارجمند، داریوش صالحیان، میترا آقامیری، فرهاد نجفی، انوشیروان تربتی و … برگزار شد.
گریم ایران به مسعود ولدبیگی مدیون است
عبدالله اسکندری با ابراز تاسف از درگذشت مسعود ولدبیگی، او را هنرمندی دانست که گریم ایران به وی مدیون است.
استاد عبدالله اسکندری در پی درگذشت مسعود ولدبیگی چهره پرداز قدیمی سینمای ایران در گفتوگویی با ایسنا بیان کرد: صبح زود مطلع شدم که آقای ولدبیگی به رحمت خدا رفته و بسیار متاسف شدم. ایشان پیشکسوت حوزه گریم بود و گریم ایران به ایشان مدیون است.
او افزود: آقای ولدبیگی را واقعا به عنوان یک پیشکسوت قبول داشتم چون جدا از کار حرفهای، یک انسان واقعی، مهربان و با روحیه بود. من این سعادت را داشتم که در کنار ایشان در سریال مختارنامه حضور داشته باشم و آنجا رفتار و حرکات ایشان را از نزدیک میدیدم که بسیار محترم و عاشقانه کار میکرد. البته ایشان سالها مشغول سریال «مختارنامه» بود و بعد از آن هم بیمار شد و دیگر آنچنان توانی برای کار نداشت.