درگذشت هوشنگ ابتهاج
هوشنگ ابتهاج، متخلص به سایه، شاعر و پژوهشگر نامدار ایران، در سن ۹۴ سالگی درگذشت.
به گزارش مجله هنر، یلدا ابتهاج، فرزند هوشنگ ابتهاج، بامداد چهارشنبه مورخ ۱۹ مردادماه ۱۴۰۱، در صفحه شخصی اینستاگرام خود اعلام کرد که “سایه ما با هفت هزار سالگان سر به سر شد.”
وی اواخر تیرماه، به دلیل نارسایی کلیوی، در بیمارستانی در شهر کلن آلمان بستری و تحت درمان بود.
امیر هوشنگ ابتهاج، روز یکشنبه، ۶ اسفند ۱۳۰۶ شمسی، در رشت متولد شد. پدرش، آقاخان ابتهاج، از مردان سرشناس و مدتی رئیس بیمارستان پورسینای این شهر بود. پدربزرگ او، ابراهیم ابتهاج الملک، گرگانی و مادربزرگش، اهل رشت بود.
منزل شخصی سایه در سال ۱۳۸۷، با نام خانه ارغوان، به ثبت سازمان میراث فرهنگی رسیده است. دلیل این نامگذاری وجود درخت ارغوان معروفی در حیاط این خانه است که سایه شعر معروف ارغوان خود را برای آن درخت گفته است.
محمود شالویی، به نمایندگی از محمد مهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، در تماس تلفنی با یلدا ابتهاج، دختر زنده یاد امیرهوشنگ ابتهاج، ضمن ابلاغ پیام تسلیت دکتر اسماعیلی به ایشان، از آمادگی این وزارتخانه برای هرگونه همکاری در انتقال پیکر مرحوم هوشنگ ابتهاج(سایه) به ایران و تشییع این شاعر معاصر در وطن خبر داد. دستیار وزیر فرهنگ در این زمینه گفت: یقیناً سایه، یکی از افتخارات شعر و ادب کشور ماست و اینک که او را از دست داده ایم موجب تاسف و تاثر است. شالویی در ادامه گفت: از زمان بستری شدن استاد سایه در بیمارستان، بنا به تاکید وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، ما از طریق خانم یلدا ابتهاج، همواره جویای آخرین وضعیت سلامتی وی بودیم.
محمد اله یاری، مدیرکل دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، با انتشار پیامی به مناسبت درگذشت استاد امیرهوشنگ ابتهاج نوشت: وی از جایگاهی رفیع در سپهر ادبیات ایرانزمین برخوردار بود و نام نیکش تا همیشه پابرجا خواهد ماند. دریغ و افسوس که خورشید دیگری در حوزه زبان پارسی غروب کرد و این آشیانه خالی ماند. سایه که در تکهای از عمرمان وجود داشت، ما را با ترانههایش تنها گذاشت و پر کشید تا جهان، شاعری دیگر را جاودانه به خاطر بسپارد.
سید نظامالدین موسوی، سخنگو و عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی، در پیامی به مناسبت درگذشت امیرهوشنگ ابتهاج، متخلص به سایه، این شاعر فقید کشور را مامن شعر توصیف و تصریح کرد: و چه افسوس که امروز شعر ناب، سایه ارغوانیاش را از دست داد. دریغا که سایه از سر شعر ایران رفت… سایه ای که اهالی شعر و ادب در آن آرامش مییافتند. از هنگامه سرزدن سپیده در خاک این مملکت تا امروز.
علیرضا قربانی، خواننده موسیقی سنتی نیز در صفحه شخصی خود در فضای مجازی با انتشار قطعه آوازی نوشت: ای سایه صبر کن که برآید به کام دل / آن آرزو که در دل امیدوار توست. سایه جان، سایه سبز شما، همواره بر این سرزمین گسترده خواهد ماند. بدرود ای ترانه همیشه ماندگار …
کیهان کلهر، آهنگساز و نوازنده شهیر کمانچه نیز در صفحه شخصی خود در فضای مجازی نوشت: چه داغها چه زخمها چه دردها، چهها که ندیدیم، تابستان بی سایه هم دیدیم…
حسامالدین سراج، خواننده موسیقی سنتی نیز در صفحه شخصی خود در فضای مجازی با انتشار فیلمی از شعرخوانی امیرهوشنگ ابتهاج در کنسرت موسیقی با همراهی مرحوم محمدرضا لطفی موسیقیدان، آهنگساز و نوازنده تار نوشت: سایه سایه برفت از سر ما. درگذشت استاد ابتهاج عزیز را به خانواده محترم ایشان، اهالی فرهنگ و هنر و مردم عزیز ایران تسلیت عرض میکنم.
سالار عقیلی، خواننده موسیقی سنتی هم در پی درگذشت این شاعر پیشکسوت نوشت: پر کشیدن بزرگمرد شعر و ادب پارسی، استاد هوشنگ ابتهاج را به همه مردم عزیز کشورمان تسلیت عرض مینمایم.
محمد صالحعلا، شاعر و نویسنده، برای درگذشت امیرهوشنگ ابتهاج نوشت: آقای ابتهاج جان لطفا نمیرید، اگر هم اراده کردهاید عازم عالم ناز شوید، خواهش میکنم یواش بمیرید تا من هم فرصت داشته باشم به شما برسم.