مـوسيقی

درگذشت استاد فریدون شهبازیان

استاد شهبازیان در ۸۲ سالگی چشم از جهان فرو بست.

به گزارش مجله هنر به نقل از مهر، این هنرمند شناخته‌شده فعالیت‌های متعدد و مؤثری در زمینه آهنگسازی فیلم، سریال و ترانه داشت.

زنده‌یاد فریدون شهبازیان، ۲۱ خردادِ ۱۳۲۱، در خیابان فخر رازی محله دانشگاه تهران متولد شد. با تشویق و راهنمایی پدرش حسین شهبازیان، به موسیقی گرایش پیدا کرد و در هنرستان عالی موسیقی به تحصیل موسیقی و فراگیری ساز ویلن پرداخت. نخستین معلم ویلن او، عطاالله خادم میثاق بود که پس از چندی او را به معلم روسی خود سرژ خوتسیف، معرفی کرد.

وی تا پایان دوره ابتدایی، نزد خوتسیف آموزش دید. پس از آن فراگیری ویلن را تا اخذ دیپلم نوازندگی این ساز، در کلاس‌های شبانه «لوئیجی پاساناری» که در آن زمان کنسرت‌مایستر ارکستر سمفونیک تهران بود ادامه داد.

او در ۱۷ سالگی، به عضویت ارکستر سمفونیک تهران به رهبری حشمت سنجری درآمد پس از آن همکاری خود را با ارکستر گل‌های رادیو آغاز کرد. در آن هنگام ارکستر گل‌ها به رهبری روح‌الله خالقی و پس از او جواد معروفی فعالیت می‌کرد. در سال ۱۳۴۵رهبر گروه کر و ارکستر سمفونیک رادیو شد.

فریدون شهبازیان، از مهر ماه ۱۳۹۵ تا فروردین ماه ۱۳۹۸، چوب رهبری ارکستر ملی ایران را در دست داشت. شهبازیان پس از استعفا از مدیریت هنری و رهبری دائم ارکستر ملی ایران، به عنوان مشاور موسیقی بنیاد رودکی منصوب شد که در ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۸ از این سمت نیز کناره‌گیری کرد.

وی در همین ایام بود که تحصیلات عالی خود در دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران به پایان رساند.

شهبازیان، در دوره مدیریت هوشنگ ابتهاج، سایه، بر موسیقی رادیو، در زمره ارکان اصلی آن به حساب می‌آمد و به رغم سن کم به دلیل خلاقیت و توانایی بالا توانست خود را به عنوان آهنگسازی خوش‌قریحه تثبیت کند. این در حالی بود که برخی از کارهای او با صدای محمدرضا شجریان و نادر گلچین، در همین سال‌ها انتشار عمومی پیدا کرد.

فریدون شهبازیان، در دهه ۶۰ آهنگسازی برای فیلم را نیز آغاز کرد.

در سال‌های ابتدایی انقلاب اسلامی، وی با احمد شاملو و شجریان آلبومی مشترک کار کرد و علاوه برآن آهنگسازی «کاشفان فروتن شوکران» با صدای شاملو را هم انجام داد که این کار در سال‌های بعد از درگذشت شاملو به انتشار «کاشفان فروتن شوکران ۲» با آهنگسازی شهبازیان و صدای شاملو انجامید.

برخی از کارهای استاد فریدون شهبازیان، در زمره پرشنونده‌ترین آثار موسیقی بعد انقلاب به شمار می‌رود که از جمله آنها می‌توان به آهنگسازی او روی موسیقی «بوی گل (شبانگاهان)» با صدای سید عبدالحسین مختاباد، تنظیم و آهنگسازی روی آلبومی مشترک با عباس خوشدل و علیرضا افتخاری اشاره کرد.

تجربه وی در موسیقی رادیو، در سال‌های قبل از انقلاب، در سال‌های ابتدایی دهه ۷۰، وی را در جایگاهی نشاند تا بتواند جریانی موثر را در موسیقی پاپ بعد انقلاب کلید بزند، به همین دلیل است که بسیاری وی پدر موسیقی پاپ پس از انقلاب نام نهاده‌اند.  او معرف برخی از خوانندگان پاپ به جامعه موسیقی بود.

از جمله کارهای دیگر زنده‌یاد شهبازیان، ساخت موسیقی برای فیلم است که برای وی جوایز بسیاری را به ارمغان آورد.

«آوار»، «شیرسنگی»، «پاییزان»، «در مسیر تندباد»، «لیلا»، مستند «سرزمین ایران» و مستند «سمفونی گمشده» و سریال‌های «معصومیت از دست رفته»، «آوای فاخته» و «کلاه پهلوی» و ده‌ها کار دیگر از جمله آثاری است که در زمینه موسیقی فیلم شهبازیان ساخت آن را عهده دار بود.

حضور مستمر درفعالیت های صنفی حوزه موسیقی، با محوریت خانه موسیقی و رهبری ارکستر موسیقی ملی ایران، از جمله فعالیت‌های مرحوم شهبازیان، در سال‌های پایانی عمر پرثمرش بوده است.

پیکر زنده‌یاد استاد فریدون شهبازیان، آهنگساز برجسته و رهبر ارکستر ملی ایران روز دوشنبه، ۲۴ دی ماه، در فضایی آکنده از اندوه و احترام بدرقه شد. تالار وحدت، که خود شاهد سال‌ها تلاش او در عرصه موسیقی ایران بوده، میزبان آخرین وداع با مردی بود که نوای آثارش در گوش تاریخ هنر این سرزمین جاودانه خواهد ماند.

مجمـوعه تصـاویر (۲۹ عکس)  کلیک کنید

عکاس: نگین همت‌زاده / ایسنا

اقامت 24

مقالات مرتبط

0 0 رای ها
امتیـازدهی
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
ارسـال پیـام
لطفـا مقـاله یا رزومـه هنـری خود را به این آدرس ارسال کنید: info@artmag.ir
تا دقایقی دیگـر، پاسخ شما ارسـال خـواهد شد.