فریبا کلهر

تـولد: ۴ شهریور ١٣۴۰

محل تـولد: تهـران
● وب سایت: www.faribakalhor.com

زندگی‌نامه، آثـار و سوابق هنری
در زمان انقلاب سال ١٣۵٧، فریبا کلهر هفده ساله بود و زندگی‌اش تحت تاثیر همین انقلاب سمت و سویی خاص به خود گرفت. او در خانواده ای پرجمعیت به دنیا آمد و هفتمین فرزند خانواده است. سالی که دیپلم گرفت و آرزوی رفتن به دانشگاه را داشت، انقلاب فرهنگی باعث تعطیل شدن دانشگاه‌ها شد. وی خیلی اتفاقی سر از کانون پرورش فکری درآورد و در نوزده سالگی مربی فرهنگی کتابخانه شماره سه کانون و پس از آن کتابخانه‌ی شماره بیست شد. قرار گرفتن در محیط کتابخانه، برخورد با کودکان و انجام فعالیت های فرهنگی مثل کتابخوانی، قصه گویی و معرفی کتاب باعث شد با صدها کتاب کودک و نوجوان آشنا شود و دست به قلم ببرد. اولین قصه اش را به دست یکی از دوستانش داد تا به مصطفی رحماندوست در کانون پرورش فکری برساند. هم‌زمان آگهی کوچکی در یکی از مجلات دید که از نویسندگان دعوت به همکاری می‌کرد. به اتکا همان یک قصه آگهی را دنبال کرد و سر از منطقه ۲ آموزش و پرورش تهران درآورد؛ که چند شماره مجله برای کودکان چاپ کرده بود. هنوز یک هفته از حضورش در مجله‌ی جدید نگذشته بود، که پیگیر قصه‌اش شد. در آن زمان مصطفی رحماندوست برای راه اندازی مجلات رشد، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان را ترک کرده بود.

فریبا کلهر با پیگیری اولین قصه‌اش با پیشنهاد خیره کننده‌ای مواجه شد. آقای رحماندوست به او گفت که اگر می‌خواهد در مجله ای مشغول کار بشود، چرا مجله ی منطقه ۲ آموزش و پرورش را انتخاب کرده است؟ به او پیشنهاد کار در مجله های رشد را داد. حضور فریبا کلهر به عنوان مربی فرهنگی در کانون پرورش فکری حدود سه سال بود و در مجلات رشد هشت سال. قرار بود در مجلات رشد فقط کتاب، بخصوص رمان بخواند و آموزش ببیند تا در فرصت مناسب وارد کار رسمی در مجلات رشد شود.

یکی دو ماه بیشتر از لذت رمان خوانی و آموزش قصه نویسی نگذشته بود که یکی از نویسندگان مجله ی رشد دانش آموز اعلام کرد کارش زیاد است و نمی تواند مطلب علمی برای مجله بنویسد. مدیر مسئول مجلات رشد به یاد فریبا کلهر افتاد، از او خواست خودش را آماده نوشتن بکند. به این ترتیب اولین مطلبی که در مجلات رشد از او چاپ شد، مطالبی علمی بود که به شکل داستان و با شخصیت های ثابت «وزوزی و زنبورک» هر ماه نوشته می شد.

در سال ١٣۶٢ دانشگاه‌ها بازگشایی شد و او در رشته‌ی علوم تربیتی دانشگاه تهران تحصیلش را شروع کرد. همزمان در رشته ی زبان و ادبیات فارسی دانشگاه آزاد نیز مشغول به تحصیل شد. سال ١٣۶۶ لیسانس علوم تربیتی گرفت و در رشته‌ی فوق لیسانس مدیریت آموزشی دانشگاه تهران مشغول به تحصیل شد. اما به سبب مشکلات خاص که هیچ گاه کلهر جزئیاتش را بیان نکرده، فوق لیسانسش را در مرحله ی پایان نامه رها کرد.

در سال ۱۳۷۰، انتشارات سروش از او برای راه اندازی مجله ای کودکانه دعوت به همکاری کرد. حاصل این دعوت راه اندازی و بنیاد نهادن مجله‌ی سروش کودکان با همراهی مصطفی رحماندوست بود. در شهریور ١٣٧۰ که اولین شماره سروش کودکان چاپ شد، فریبا کلهر یکی از دو سر دبیر آن مجله بود. چند سال بعد کلهر به عنوان دبیر سرویس شهری و محیط زیست روزنامه ی آفتابگردان، دعوت به کار شد. اما کارش در آن روزنامه بیشتر از شش ماه دوام نداشت. محیط پرهیاهوی روزنامه با روحیه اش سازگار نبود.

وی در سال ۱۳۷۰، اولین رمان نوجوان خود را در ژانر فانتزی نوشت. کتاب «امروز چلچله من، فردا چلچله تو» اولین رمان نوجوان فانتزی در ایران است. او در سال ۱۳۸۰ ازدواج کرد و دو سال بعد تنها پسرش به دنیا آمد. وی تا سال ۱۳۸۳ سمت سردبیری سروش کودکان را داشت. در این سال کم‌کم تغییرات مدیریتی انتشارات سروش آغاز شد. اول سروش نوجوان دچار تغییر شد و پس از آن نوبت به سروش کودکان رسید.

اگر شروع فعالیت حرفه ای فریبا کلهر را سال ١٣۶٢ و ورود به مجلات رشد درنظر بگیریم حدود سی و پنج سال است که او برای کودکان و نوجوانان می نویسد. حاصل کار او بیش از بیست رمان کودک و نوجوان، صدها قصه، مطلب آموزشی، بازنویسی و ترجمه است. نویسندگان کتاب «چهره های ادبیات کودکان و نوجوانان» در جلد ۵ این مجموعه که به بررسی کارهای فریبا کلهر تا سال ۱۳۷۸ اختصاص دارد، نوشته اند: «اولین نکته ای که در بررسی کتاب‌های او جلب توجه می کند تنوع چشمگیر موضوع، درونمایه، حجم و سن مخاطب هاست. به نحوی که ممکن است این تردید به وجود بیاید، که گویی دو یا چند نویسنده متفاوت با نام فریبا کلهر وجود دارد.

تا سال ۱۳۹۷ تعداد کتاب های چاپ شده‌ی او به بیش از ۲۰۰ جلد می رسد که بسیاری از آن ها مجموعه قصه هستند. با لحاظ کردن قصه ها و مطالبی که در مجله های مخصوص کودکان چاپ شده است تعداد مطالب او به بیش از هزار عنوان می رسد. به همین سبب به فریبا کلهر لقب «بانوی هزار قصه» داده شده است. هر چند امروزه نویسنده هایی هستند که کتاب های بسیاری منتشر کرده اند، اما این لقب زمانی به فریبا کلهر زمانی داده شده است که او در حدود چهل سال سن داشته است. در سال‌های بعد فریبا کلهر قلم خود را در رمان بزرگسال آزمود و تا کنون پنج رمان بزرگسال به چاپ رسانده است.

او جوایز معتبر متعددی را از آن خود کرده است. از جایزه کتاب سال که تاکنون دوبار دریافت کرده تا نشان ماه انجمن نویسندگان کودک، تقدیر نامه هایی از کانون پرورش، مجله ی سروش نوجوان و مجله ی سلام بچه ها و جایزه پروین و…. . ده ها تقدیرنامه و لوح سپاس و دیپلم افتخار. وی در سال ۱۳۹۱ بعد از دریافت دو لوح تقدیر از جایزه پروین برای رمان بازگشت هرداد و قصه های نارنجی، برای فرصت دادن به نویسنده های جوان و تازه کار، از مسئولین جشنواره ها خواست کتاب هایش را کاندیدای هیچ جایزه داخلی نکنند. (هر چند نهادهایی که از کناره گیری فریبا کلهر خبر نداشتند در سال ۱۳۹۵ و ۱۳۹۷ جوایزی را به بعضی از کارهای ایشان داده اند).

در آبان ماه ۱۳۹۷ وی دو نامه ی اعتراضی به روند انتخاب کاندیداهای جایزه هانس کریستین اندرسن و آسترید لیند گرن نوشت و همه ی آنچه را که در چهل سال بعد از انقلاب بر انتخاب کاندیداهای این دو جایزه بین المللی و جوایز داخلی رفته است زیر سوال برد.

در آخر آبان ۱۳۹۷، این نویسنده پرتلاش با یک یادداشت اعتراضی دیگر در صفحه فیس بوک شخصی، خروج خود را از انجمن نویسندگان کودک و نوجوان اعلام کرد.

وی در آبان ماه ۱۳۹۷ برابر با نوامبر ۲۰۱۸، مرکز ادبیات کودک فریبا کلهر را با هدف کمک به رشد ادبیات کودک ایران در تورنتوی کانادا به ثبت رساند. او هم اکنون ساکن کانادا است و به همراه خانواده خود در آنجا زندگی می‌کند.

کتاب‌های تصویری برای کودکان
۱۳۶۶ – همبازی باد – نقاش: نسرین بنیادی / تهران، انتشارات امیرکبیر، کتاب های شکوفه – این کتاب که اولین کتاب چاپ شده فریبا کلهر است در سال ۱۳۶۶ توسط شورای کتاب کودک شایسته معرفی ویژه شناخته شد.
۱۳۶۸ – یک حرف تازه – نقاش: نفیسه شهدادی / تهران، انتشارات امیرکبیر، کتاب های شکوفه
۱۳۶۸ – قصه های سفر – نقاش: مهین جواهریان / تهران، انتشارات امیرکبیر، کتاب های شکوفه
۱۳۶۸ – سوت فرمانروا – نقاش: مهین جواهریان / تهران، انتشارات محراب قلم – برنده هشتمین کتاب سال جمهوری اسلامی ایران. ۱۳۶۹. همچنین این کتاب به چینی ترجمه شده است
۱۳۶۸ – همسفر کوچک – نقاش: نفیسه شهدادی / تهران، انتشارات ریحان
۱۳۶۹ – باد و بادبادک – نقاش: مهنوش مشیری / تهران، انتشارات سروش
۱۳۷۱ – با غم هایم چه کنم / تهران، انتشارات همکلاسی.
۱۳۷۳ – نی لیک سحر آمیز – نقاش: کاظم طلایی / تهران، انتشارات قاصدک شادی
۱۳۷۵ – بانوی هزار قصه – تصویرگر: محمد علی بنی اسدی / تهران، انتشارات سروش
۱۳۷۶ – آخرین تک شاخ – تصویرگر: کاظم طلایی / تهران، انتشارات سروش
۱۳۷۸ – گربه ایران ما / تصویرگر: سجاد رزاقی / تهران، کانون پرورش فکری کودکان و جوانان – ترجمه شده به انگلیسی و عربی
۱۳۸۰ – گربه آرزو – تصویرگر: علی خدایی / تهران حنانه
۱۳۸۲ – من همانم من همانم – تصویرگر: ندا عظیمی/ تهران، کانون پرورش فکری کودکان و جوانان – نخستین کتاب الکترونیکی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در قالب یک برنامهٔ کاربردی ویژهٔ لوح‌های رایانه‌ای از سوی یک شرکت ژاپنی و در Apple Store عرضه شده‌است.
۱۳۸۲ – زمینی که هم همین طور می لرزید – تصویرگر: امیر شعبانی / تهران، انتشارات مدرسه
۱۳۸۲ – نردبان هزار پله – نقاش: علیرضا گلدوزیان / تهران، انتشارات مدرسه
۱۳۸۳ – سگی که قارقار می کرد – نقاش: راشین خیریه / تهران، کانون پرورش فکری کودکان و جوانان (این کتاب به تهیه کنندگی کانون پرورش فکری پویانمایی می شود).
۱۳۸۳ – دوچرخه و پرنده – تصویرگر: مهکامه شعبانی / تهران. انتشارات به نشر – کتاب های پروانه
۱۳۸۴ – آقای هندوانه – تصویرگر: ناهید کاظمی / تهران، انتشارات به نشر – لوح تقدیر دهمین دوره کتاب سال مجله ی سلام بچه ها و پوپک
۱۳۸۶ – ماشینی که خیابان می خورد – تصویرگر: بهرنگ مظلومی / تهران، نشر شهر
۱۳۸۸ – فقط می توانم پدر باشم – تصویرگر: حدیثه قربان / تهران، به نشر
۱۳۸۸ – مادر خسته و پسر خوش خنده – تصویرگر: شیوا ضیایی / تهران، انتشارات مدرسه
۱۳۸۸ – ماشین سیاه بوق بوقی – تصویرگر: سمیرا نمایندگی / تهران، نشر شهر
۱۳۸۸ – چه عیبی داره؟ – تصویرگر: سحر حق گو / تهران، به نشر – برگزیده اولین جشنواره کتاب های تصویری دانشگاه شیراز ۱۳۹۵
۱۳۸۹ – پیرزن دوچرخه سوار – تصویرگر: ندا عظیمی / تهران، انتشارات مدرسه
۱۳۹۰ – گرمایی و سرمایی – تصویرگر: فائزه تقی زاده / تهران، به نشر
۱۳۹۲ – توی بغل کی بپرم؟ – تصویرگر: فرید آمالی / تهران, نشر نگارینه – این کتاب توسط ناشر به زبان انگلیسی هم ترجمه شده است.
۱۳۹۲ – زبان کوچکی که حرف‌های بد می‌زد – تصویرگر: فرید آمالی / تهران، نشر نگارینه (این کتاب توسط ناشر به زبان انگلیسی هم چاپ شده است.)
۱۳۹۲ – گردنبندی که قشنگ بود – تصویرگر: فرید آمالی / تهران، نشر نگارینه (این کتاب توسط ناشر به زبان انگلیسی هم چاپ شده است)
۱۳۹۲ – همان کفشدوزک همیشگی – تصویرگر فرید آمالی / تهران، نشر نگارینه (این کتاب توسط ناشر به زبان انگلیسی هم چاپ شده است)
۱۳۹۳ – یک پرش و دو پرش و سه پرش – تصویرگر: مریم توحدی / تهران، انتشارات پیدایش
۱۳۹۴ – دوباره و سه باره فرار کن / تصویرگر: پرستو حقی / تهران، انتشارات علمی و فرهنگی – کتاب های پرنده آبی
۱۳۹۵ – گربه مکعبی مخلوط – تصویرگر: مهشید راقمی / تهران – انتشارات امیرکبیر – کتاب های شکوفه
۱۳۹۵ – دندان های پدر بزرگ – تصویرگر: نرگس شفیعی / تهران، انتشارات امیرکبیر – کتاب های شکوفه
۱۳۹۸ – یک آدم نقاشی کن – تصویرگر: میترا عبداللهی / کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان – کتاب برتر موسسه خانه کتاب در اسفند ۱۳۹۸ – دریافت مرغک سیمین از اولین دوره ی جایزه ی کتاب ماه و سال کودک و نوجوان کانون پرورش فکری در سال ۱۳۹۹

رمان‌های نوجوان
۱۳۷۰ – امروز چلچله من / تهران، نشر حنانه – این کتاب توسط نشر کویر نیز چاپ شده است.
۱۳۷۱ – هوشمندان سیاره اوراک، دو جلد/ تهران, انتشارات قدیانی (دریافت لوح تقدیر و جایزه ویژه پنجمین دوره کتاب سال ماهنامه سروش نوجوان در سال ۱۳۷۱ – برنده سومین دوره کتاب سال مجله سوره نوجوان ۱۳۷۲)
۱۳۷۳ – فرشته آیینه پوش / تهران، انتشارات سروش (چاپ چهارم این کتاب با عنوان فرشته آیینه پوش از سوی انتشارات سروش چاپ شده ‌است.)
۱۳۷۷ – مرد سبز شش هزار ساله / تهران، انتشارات محراب قلم
۱۳۸۰ – سالومه و خرگوشش / تهران / انتشارات سروش (این کتاب در ششمین دوره کتاب سال ماهنامه سلام بچه ها و پوپک به عنوان اثر برگزیده نوجوان مورد تقدیر قرار گرفت)
۱۳۹۰ – تب شصت و چهار درجه جادوگر خوشگله / تهران، انتشارات افق
۱۳۹۰ – بازگشت هُرداد / تهران، انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان (شایسته تقدیر در پنجمین جایزه پروین اعتصامی
۱۳۹۲ – شهر یخ های خیلی یخ / تهران، نشر آموت – (این کتاب در سال ۱۳۷۹ توسط نشر حنانه و به اسم بی بی گل و چراغ جادو چاپ شده بود.)
۱۳۹۲ – سی‌سا سیاوش/ تهران، نشر آموت
۱۳۹۲ – پسران گل / تهران، نشر آموت – (این کتاب در سال ۱۳۷۴ توسط نشر زلال چاپ شده بود. لوح دریافت جشنواره کتاب کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان)
۱۳۹۳ – ولادیمیر می گوید / تهران، نشر فریبا
۱۳۹۳ – جزیره افسونگران / تهران، نشر فریبا – (این کتاب در سال ۱۳۷۸ توسط نشر حنانه چاپ شده بود. همچنین در سال ۱۳۷۸ به وسیله ی نشر تکا چاپ شده است.)
۱۳۹۵ – کشور ده متری / تهران، نشر فریبا – (این کتاب در سال ۱۳۷۸ توسط نشر حنانه چاپ شده بود.)
۱۳۹۵ – دختر نفرین شده / تهران، نشر آموت – (این کتاب در سال ۱۳۷۷ توسط نشر اشک چاپ شده بود.)
۱۳۹۵ – افسانه پسرک / تهران، نشر فریبا – (این کتاب در سال ۱۳۷۷ توسط نشر پیک و مسیب چاپ شده بود.)

مجموعه قصه و حکایت برای نوجوانان
۱۳۶۹ – هدیه ای با گل های آبی – تصویرگر فریده شهبازی / تهران، انتشارات سروش
۱۳۷۲ – یک قصه ی ترسناک و یازده قصه ی دیگر / تهران، انتشارات ریحان
۱۳۷۵ – مثل دختر گل ها / تهران، انتشارات سوره مهر
۱۳۷۷ – فانوس بود و غزال – تصویرگر مصطفی ندرلو / تهران. انتشارات سوره مهر.
۱۳۷۹ – قصه های یک دقیقه ای جلد ا و ۲ – تصویرگران رامین مشرفی، نیلوفر میرمحمدی و علی مفاخری / تهران. انتشارات حنانه – (در سال ۱۳۹۱ قصه های یک دقیقه ای در یک جلد و با حذف بعضی از قصه ها توسط انتشارات آموت به شکلی متفاوت چاپ شده است.)
۱۳۸۰ – خواهر خوش شانس من – علی خدایی / تهران، انتشارات حنانه
۱۳۸۸ – قصه های قد و نیم قد (مجموعه هفتاد قصه) / تهران. انتشارات قدیانی. کتاب های بنفشه – (این کتاب به صورت ده جلدی هم چاپ شده است.)
۱۳۸۸ – کتابی که هیچ کس به فکرش نیست – تصویرگر علی خدایی / تهران، نشر شهر
۱۳۸۸ – قصه های قبل از غذا (مجموعه بیست و پنج قصه) / تهران، انتشارات قدیانی. کتاب های بنفشه
۱۳۹۰ – قصه های آقا کوچولو – تصویرگر پوپک مقبلی / تهران، انتشارات امیرکبیر. کتاب های شکوفه
۱۳۹۰ – قصه های نارنجی (مجموعه ۳۶۶ قصه، کارگروهی) / تهران قدیانی. کتاب های بنفشه – (این کتاب در جشنواره پروین اعتصامی مورد تقدیر قرار گرفت.)
۱۳۹۰ – کرگدن شمارشگر – تصویرگر نوشین صفاجو / تهران، انتشارات امیرکبیر. کتاب های شکوفه
۱۳۹۰ – کرگدن و دریاچه ی قو – تصویرگر گلناز محمودی / تهران، انتشارات امیرکبیر .کتاب های شکوفه
۱۳۹۰ – همسفر کوچک – تصویرگرنرگس محمدی / تهران، انتشارات امیرکبیر. کتاب های شکوفه
۱۳۹۰ – دوست مظلوم من – تصویرگر نوشین صفاجو / تهران، انتشارات امیرکبیر.کتاب های شکوفه – (این کتاب در سال ۲۰۱۳ از طرف کتابخانه بین المللی مونیخ به لیست کلاغ سفید وارد شد.)
۱۳۹۰ – کرگدن – تصویرگر گلناز محمودی / تهران، انتشارات امیرکبیر کتاب های شکوفه
۱۳۹۰ – پری کرگدن ها – تصویرگر نرگس محمدی / تهران، انتشارات امیرکبیر. کتاب های شکوفه
– مجموعه ی سفرهای کرگدن – (این مجموعه در سال ۱۳۹۵ به عنوان مجموعه برتر مورد تقدیر اولین جشنواره کتاب های تصویری- تالیفی دانشگاه شیراز قرار گرفت.)
۱۳۹۲ – جواب سلام خدا را بده / تهران. نشر شهر

رمان‌های کودک
۱۳۷۹ – ابروهای جادویی کیو کیو / تهران، انتشارات سروش
۱۳۸۴ – تندتر از اونه که یواش باشه – نقاش: علی نامور / تهران، نشر پیدایش
۱۳۸۹ – من و درخت پنیر / تهران، نشر پیدایش
۱۳۹۷ – نجار شهر هیولاها / تهران، انتشارات قدیانی
۱۳۹۷ – نقلی خان و دار و دسته اش / تهران، انتشارات قدیانی
۱۳۹۷ – شهر به هم ریخته / تهران، انتشارات قدیانی
۱۳۹۷ – هرکول خانم بیست درصدی / تهران، انتشارات افق

مجموعه قصه برای کودکان
۱۳۷۲ – یک قصه ترسناک و یازده قصه دیگر / تهران، انتشارات ریحان
۱۳۷۷ – فانوس بود و غزال – نقاش: مصطفی ندرلو / تهران، انتشارات ریحان
۱۳۷۹ – قصه های یک دقیقه ای جلد ۱ – نقاش: رامین مشرفی و نیلوفر میرمحمدی / تهران، انتشارات حنانه
۱۳۷۹ – قصه های یک دقیقه ای جلد ۲ / نقاش: رامین مشرفی و علی مفاخری / تهران، انتشارات حنانه (در سال ۱۳۹۱ قصه های یک دقیقه ای با حذف تعدادی از قصه ها توسط نشرآموت و در یک جلد چاپ شده است. در سال ۲۰۱۷ قصه های یک دقیقه ای موضوع پایان نامه ی دانشجوی مصری زبان و ادبیات فارسی به نام زینب سید عبدالحمید علی قرار گرفت)
۱۳۸۰ – خواهر خوش شانس من – نقاش: علی خدایی / تهران، انتشارات حنانه
۱۳۸۸ – کتابی که هیچ کس به فکرش نیست – نقاش: علی خدایی / تهران ،نشر شهر
۱۳۸۸ – قصه های قبل از غذا – مجموعه بیست و پنج قصه / تهران، انتشارات قدیانی – کتاب های بنفشه
۱۳۹۰ – قصه های آقا کوچولو – تصویرگر: پوپک مقبلی / تهران، انتشارات امیرکبیر – کتاب های شکوفه
۱۳۹۰ – قصه های نارنجی – کار گروهی / تهران، انتشارات قدیانی – کتاب های بنفشه
۱۳۹۰ – مجموعه هفت جلدی سفرهای کرگدن / تهران، انتشارات امیرکبیر – کتاب های شکوفه
( قصه های این مجموعه عبارتند از: پری کرگدن ها، تصویرگر: نرگس محمدی – خداحافظ کرگدن، تصویرگر: گلناز محمودی – دوست مظلوم من، تصویرگر: نوشین صفا جو – همسفر کوچک، تصویرگر: نرگس محمدی – کرگدن و دریاچه قو، تصویرگر: گلناز محمودی – کرگدن شمارشگر، تصویرگر: نوشین صفا جو – کتاب دوست مظوم من، از این مجموعه در سال ۲۰۱۳، از طرف کتابخانه بین المللی مونیخ به لیست کلاغ سفید وارد شد. همچنین این مجموعه در سال ۱۳۹۵، به عنوان مجموعه برتر، مورد تقدیر اولین جشنواره کتاب های تصویری تالیفی دانشگاه شیراز قرار گرفت)
قصه های قد و نیم قد / تهران، انتشارات قدیانی – کتاب های بنفشه

۱۳۷۰ – مادر، ضریح، کبوتر – نقاش: مصطفی ندرلو / تهران، انتشارات بنیاد بعثت
۱۳۷۴ – راز دعبل / تهران، انتشارات بنیاد بعثت (این کتاب به زبان های عربی و اسپانیایی و اردو چاپ شده است)
۱۳۷۴ – بوی باران – نقاش: کیومرث سلطانی / تهران انتشارات بنیاد بعثت (دیپلم افتخار جشنواره کتاب کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان)
۱۳۷۴ – بهشت خانه ما بود – نقاش: محمد حسین لواسانی / تهران، انتشارات صابرین – دانه
۱۳۷۵ – سلام بر نور خیره کننده – نقاش: محمد حسین صلواتی / تهران، انتشارات نبا
۱۳۷۶ – روزی که محبت گل کرد – نقاش: امیر نساجی / تهران، انتشارات نبا
۱۳۷۶ – یک گلابی برای تویک گلابی برای من – نقاش: کاظم طلایی / تهران، انتشارات نبا
۱۳۷۶ – قصه های ادریس و نوح – نقاش: محمدرضا لواسانی / تهران، انتشارات صابرین – دانه
۱۳۷۷ – یک درخت و چهارده میوه – نقاش: رفعت بدری / تهران، انتشارات محراب قلم
۱۳۷۸ – دو فرشته دو برادر – نقاش: عطیه مرکزی / تهران، انتشارات محراب قلم
۱۳۷۸ – ماه در خانه – نقاش: امیر نساجی / تهران، انتشارات نبا
۱۳۷۹ – آن سه مرغابی / تهران – انتشارات سروش (لوح تقدیر دومین جشنواره قرآنی)
۱۳۸۱ – زیباترین دیدنی – نقاش: محمد حسین صلواتی / قم، انتشارات بوستان کتاب
۱۳۸۱ – تو از بهشت آمده ای / تهران، انتشارات سروش (برگزیده پنجمین دوره کتاب سال ولایت و لوح تقدیر دومین جشنواره قصه های قرآنی)
۱۳۸۱ – آن هشتمین شکوفه بادام – نقاش: محمدحسین صلواتی / تهران، انتشارات نبا
۱۳۸۴ – آسمان چهارم / تهران، انتشارات قدیانی – بنفشه
۱۳۸۵ – رضا رضا / تهران، انتشارات سروش
۱۳۸۶ – رو به آسمان / تهران، انتشارات سروش
۱۳۸۶ – فرشته ای اینجاست – نقاش: عطیه مرکزی / تهران، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان
۱۳۸۶ – از آسمان حرف بزن – نقاش: علی هاشمی شهرکی / تهران، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان
۱۳۹۰ – داستان پیامبران، سلیمان (ع) – نقاش: رسول میردامادی / تهران، انتشارات امیرکبیر – شکوفه
۱۳۹۰ – داستان پیامبران، هود (ع) – نقاش: شهرزاد الهی / تهران، انتشارات امیرکبیر – شکوفه
۱۳۹۰ – قصه های عاشورایی – نقاش: سید ضیاالدین طباطبایی / تهران، انتشارات قدیانی – بنفشه (این کتاب که به صورت ده جلد مجزا نیز چاپ شده است در پانزدهمین جشنواره کتاب کانون پرورش در بخش کتاب های مذهبی تقدیر شد. همچنین این کتاب به زبان روسی ترجمه شده است)
۱۳۸۵ – ۱۳۹۰ – با علی یا علی – نقاش: علیرضا گلدوزیان و نوشین صفاخو / تهران، انتشارات به نشر (مجموعه چهارده جلدی. لوح تقدیر سومین جشنواره قصه های قرآنی. همچنین از کتاب امام موسی کاظم از همین مجموعه در ششمین دوره کتاب سال رضوی تقدیر شد)
۱۳۹۵ – قصه های امام زمان (ع)/ نقاش: سید ضیاالدین طباطبایی / تهران، انتشارات قدیانی – بنفشه (این مجموعه قصه به صورت ده جلد مجزا نیز چاپ شده است) – کتاب برتر موسسه خانه کتاب منتشر شده در اسفند ۱۳۹۸
۱۳۹۷ – باران بخواه باران – نقاش: میترا عبدالهی / تهران.انتشارات به نشر
۱۳۹۷ – بیدارم کم – نقاش: اسماعیل چشرخ / تهران، انتشارات به نشر
۱۳۹۷ – راز آن بوی شگفت – نقاش: اسماعیل چشرخ / تهران، انتشارات به نشر (برگزیده یازدهمین دوره کتاب سال رضوی )
۱۳۹۷ – در کنار او فقط تو بوده ای – تصویرگر سید میثم موسوی / تهران، انتشارات دفتر نشر فرهنگ اسلامی

کتاب‌های آموزشی – داستانی
۱۳۷۳ – اولی دومی آخری ( سه جلد ) – تصویرگر: آراسته رزاقی / تهران، انتشارات افق (آموزش مفاهیم اولیه ریاضی برای پیش دبستان)
۱۳۷۳ – راز قورباغه ها (هفت قصه ی علمی) – تصویرگر: آراسته رزاقی / تهران، انتشارات زلال
۱۳۷۵ – گام های موسیقی – تصویرگر: نازنین شیخی / تهران، انتشارات سروش
۱۳۸۹ – پیشه ی من خوشبختی است (آشنایی با فیلسوفان دنیا) – تصویرگر رضا مکتبی / تهران ،انتشارات سروش
۱۳۸۷ – موتور سوار سیاهپوش (آشنایی با قوانین و مقررات راهنمایی رانندگی) – علی عزالدین / تهران، نشر شهر
۱۳۸۹ – صدمین جزیره جزیره فلامینگوها – نقاش: امیر شعبانی پور / تهران، انتشارات مدرسه (این کتاب به صورت کارت قصه گویی هم چاپ شده است)
۱۳۹۳ – فسقل قصه های موتوری – تصویرگر: حسام صادقی / تهران، انتشارات سوره مهر
۱۳۹۳ – سنجاقکی نشسته بر کف استخر / تهران، انتشارات آموت
۱۳۹۴ – اینجا ایران است – تصویرگر: مهشید دانشیان / تهران، انتشارات به نشر
۱۳۹۷ – مرزبان نامه (مجموعه ده جلدی) – تصویرگر فرهاد جمشیدی / تهران، انتشارات قدیانی. کتاب های بنفشه
۱۳۹۹ – قصه های تصویری عبید زاکانی (مجموعه ۸ جلدی) – تصویرگر فرهاد جمشیدی. تهران. انتشارات قدیانی. کتاب های بنفشه

بازنویسی‌ها و بازآفرینی‌ها
۱۳۷۳ – بز اخفش (مجموعه ضرب المثل) / تهران، کتاب همراه
۱۳۷۵ – گیلگمش – تصویرگر: محسن حسن پور / تهران ، انتشارات سروش
۱۳۷۷ – افسانه گرشاسب – تصویرگر: محسن حسن پور / تهران، انتشارات سروش
۱۳۷۷ – ماه تنها در آسمان می گردد ( زندگی نامه شیخ شهاب الدین سهروردی) – تصویرگر: فریبا افلاطون / تهران، انتشارات دفتر نشر فرهنگ اسلامی
۱۳۷۸ – مردی که اسمش را فراموش می کرد – تصویرگر: امیر نساجی / تهران، انتشارات ریحان
۱۳۸۰ – خرگوش کوچولوی زرنگ (قصه های ازوپ) – تصویرگر: ویدا لشکری / تهران، انتشارات حنانه
۱۳۸۶ – اسطوره اینانا – تصویرگر: پژمان رحیمی زاده / تهران، انتشارات سروش
۱۳۸۶ – الهی نامه – تصویرگر: بنفشه احمد زاده / تهران، انتشارات پیدایش
۱۳۸۹ – با مثنوی پشت چراغ قرمز – تصویرگر: رضا مکتبی / تهران، نشر شهر
۱۳۹۰ – خدای من ( حرف های من با خدا) / تصویرگر: ماهنی تذهیبی / تهران، انتشارات مدرسه
۱۳۹۱ – با گلستان پشت چراغ قرمز – تصویرگر: میثم موسوی / تهران، نشر شهر
۱۳۹۳ – سنجاقکی نشسته بر کف استخر – تهران. انتشارات آموت
۱۳۹۷ – مرزبان نامه (مجموعه ده جلدی) – تصویرگر: فرهاد جمشیدی / تهران، انتشارات قدیانی
۱۳۹۹ – قصه های تصویری عبید زاکانی (مجموعه ۸ جلدی) – تصویرگر فرهاد جمشیدی. تهران. انتشارات قدیانی. کتاب های بنفشه

تـرجمه
۱۳۷۴ – کشفی عجیب در سیاره ای نا شناخته – نوشته نوشته شارون گود (ترجمه با اسم مستعار زتبق صبا) / تهران، نشر زلال
۱۳۷۶ – کولی ها و افسانه هایشان (دو جلد) – تصویرگر: ناصر عزیزی / تهران، نشر خانه آفتاب
۱۳۷۸ – ویفی بوگندو – نوشته کای یومان اسکای / تهران، نشر حنانه. ۱۳۷۸
۱۳۷۹ – سلام موش موشک (ترجمه با اسم مستعار: زنبق صبا) – تهران، نشر فریبا
۱۳۸۷ – شیر کمد جادوگر (جلد اول مجموعه نارنیا) – کلایو استپلز لوئیس / تهران، نشر پنجره
۱۳۹۰ – کلوچه ی گرد و قلمبه – نوشته اوا پررا – تصویرگران اندری داگین و اولگا داگینا / تهران، انتشارات سروش

رمان‌های بزرگ‌سال
۱۳۹۶ – مردی از آنادانا / تهران، نشر آموت
۱۳۹۲ – عاشقانه / تهران، نشر آموت
۱۳۹۱ – شوهر عزیز من / تهران، نشر آموت
۱۳۹۰ – شروع یک زن / تهران، نشر ققنوس
۱۳۹۰ – پایان یک مرد / تهران، نشر مرکز

پایان‌نامه‌‌های کارشناسی ارشد
۱۳۹۷ – بررسی مفاهیم اجتماعی در ادبیات کودکانه سه اثر از فریبا کلهر
دانشکده ادبیات و علوم انسانی – دانشگاه بیرجند
استاد راهنما: کلثوم قربانی جوبیاری
استاد مشاور: اکبر شایان سرشت
دانشجو:زهرا رضا پور

۲۰۱۸ – قصص الدقیقه الواحده للکاتبه الایرانیه فریبا کلهر
دراسه تحلیلیه و ترجمه. جامعه القاهره – مصر
استاد للغه الفارسیه و آدابها بکلیه الادب – جامعه القاهره: ایمان محمد ابراهیم عرفه
استاد و رئیس قسم اللغه الفارسیه بکله اللغات و الترجمه جامعه الازهر: فکری ابراهیم سلیم
استاد مساعد اللغه الفارسیه و آدابها بکله الادب. جامعه القاهره: ایناس محمد عبدالعزیز
تناقش الباحثه/ زینب سید عبدالحمید علی

۱۳۹۵ – بررسی عناصر داستان در رمان شروع یک زن اثر فریبا کلهر
دانشکده علوم انسانی – دانشگاه آزاد اسلامی رشت
استاد راهنما: سید حسن سید ترابی
استاد مشاور: ؟؟
دانشجو: حمیده خمامی

۱۳۹۵ – فانتزی در داستان های محمد رضا شمس و فریبا کلهر
دانشگاه آزاد اسلامی همدان
استاد راهنما: رضا صادقس شهپر
استاد مشاور:؟؟
دانشجو: زهره بهنام خوفا

۱۳۹۴ – مثلث عشق زن سیاست در سه گانه ی فریبا کلهر
دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه شهید بهشتی
استاد راهنما: مجتبی دماوندی
استاد مشاور: قدرت الله طاهری
دانشجو: فائزه رودخانه فینی

۱۳۹۴ – فانتزی در آثار تخیلی فریبا کلهر
دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه بیرجند
استاد راهنما: زینب نوروزی
استاد مشاور: ؟؟
دانشجو: بتول صالحی بنابید

۱۳۹۴ – بررسی فانتزی در داستان های فریبا کلهر و محمد هادی محمدی
دانشکده ابیات و علوم انسانی دانشگاه کاشان
استاد راهنما: رضا شجری
استاد مشاور: امیر حسین مدنی
دانشجو: زهرا آدینه

۱۳۹۲ – تحلیل و بررسی جنسیت و نقش های جنسیتی در داستان های فریبا کلهر
دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه بیرجند
استاد راهنما: علی اکبر سام خانیانی
استاد مشاور: محمد حسینایی
دانشجو: افسانه رمضانی

۱۳۹۱ – بررسی هویت جنسیتی در آثار سه نویسنده ادبیات داستانی نوجوان بعد از انقلاب (هوشنگ مرادی کرمانی. فریدون عموزاده خلیلی. فریبا کلهر)
دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران
استاد راهنما: دکتر علی محمد مؤذنی
استاد مشاور: دکتر امیرعلی نجومیان
دانشجو: مریم محمد خانی

جـوایز
١٣۶۶ – معرفی ویژه کتاب همبازی باد از طرف شورای کتاب کودک
١٣۶٩ – برنده هشتمین دوره کتاب سال جمهوری اسلامی ایران برای کتاب سوت فرمانروا
١٣٧١ – لوح سپاس و جایزه ویژه پنجمین دوره کتاب سال ماهنامه ادبی هنری سروش نوجوان برای کتاب هوشمندان سیاره اوراک
١٣٧٢ – برنده سومین دوره کتاب سال سوره نوجوان برای کتاب هوشمندان سیاره اوراک
١٣٧۴ – لوح زرین جشنواره کتاب کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برای رمان نوجوان پسران گل
١٣٧۵ – تقدیر و دیپلم افتخار جشنواره ی کتاب کانون پرورش فکری برای کتاب بوی باران
١٣٧۵ – لوح سپاس ویژه ی مجله ی سروش نوجوان برای کتاب مثل دختر گل ها
١٣٧۵ – نویسنده منتخب زن دانشگاه الزهرا در زمینه ادبیات کودک در سال ١٣٧۵
١٣٧۶ – دریافت نشان ماه طلایی از جشنواره بزرگ برگزیدگان ادبیات کودک و نوجوان با عنوان بهترین نویسندگان، شاعران،مترجمان و منتقدان و پزوهشگران ادبیات کودک و نوجوان در دو دهه ۶۰ و ٧۰ که توسط انجمن نویسندگان کودک و نوجوان برگزار شد.
١٣٧۶ – لوح تقدیر از سومین دوره کتاب سال ماهنامه سلام بچه ها و پوپک برای بازنویسی اسطوره گیلگمش
١٣٨٢ – تقدیر از رمان سالومه و خرگوش در ششمین دوره کتاب سال ماهنامه سلام بچه ها و پوپک به عنوان اثر برگزیده نوجوان
١٣٨٢ – لوح تقدیر برای کتاب تو از بهشت آمده ای به عنوان کتاب درخور تشویق در پنجمین دوره کتاب سال ولایت
١٣٨٢ – لوح تقدیر برای کتاب تو از بهشت آمده ای از دومین جشنواره قصه های قرآنی
١٣٨٧ – تشویق شده از سوی سومین دوره کتاب برتر انجمن فرهنگی ناشران برای بازنویسی کتاب الهی نامه
١٣٨٨ – لوح تقدیر دهمین دوره کتاب سال مجله سلام بچه ها برای کتاب آقای هندوانه
١٣٨٨ – لوح تقدیر برای کتاب امام موسی کاظم در ششمین دوره کتاب سال رضوی
١٣٨٩ – لوح تقدیر از بیست و هشتمین دوره انتخاب کتاب سال جمهوری اسلامی ایران برای کتاب خدای من
١٣٨٩ – لوح تقدیر سومین جشنواره قصه های قرآنی برای مجموعه کتاب های با علی یا علی
١٣٩١ – تقدیر از کتاب قصه های عاشورایی در پانزدهمین جشنواره کتاب سال کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان
١٣٩١ – تقدیر و دریافت جایزه پروین اعتصامی به صورت گروهی( فریبا کلهر.سرور کتبی. فروزنده خداجو) برای کتاب قصه های نارنجی
١٣٩١ – شایسته تقدیر در پنجمین دوره جایزه جایزه پروین اعتصامی برای کتاب بازگشت هرداد
١٣٩۵ – برگزیده اولین جشنواره کتاب های تصویری تالیفی دانشگاه شیراز برای کتاب چه عیبی داره؟
١٣٩۵ – تقدیر شده در اولین جشنواره کتاب های تصویری دانشگاه شیراز در بخش نویسنده برتر
١٣٩۵ – تقدیر از مجموعه سفرهای کرگدن به عنوان مجموعه برتر از طرف اولین جشنواره کتاب های تصویری تالیفی دانشگاه شیراز
١٣٩٧ – انتخاب و تقدیر از کتاب راز آن بوی شگفت در یازدهمین دوره کتاب سال رضوی
۱۳۹۷ – کتاب باران بخواه باران, شایسته تقدیر در دومین جشنواره کتاب سال سبک زندگی
۱۳۹۸ – در کنار او فقط تو بوده ای، تقدیر شده در هفدهمین جشنواره ی کتاب رشد
۱۳۹۸ – در کنار او فقط تو بوده ای، برگزیده‌ی سومین کتاب سال عاشورایی

چرم مشهد
0 0 رای ها
امتیـازدهی
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
ارسـال پیـام
لطفـا مقـاله یا رزومـه هنـری خود را به این آدرس ارسال کنید: info@artmag.ir
تا دقایقی دیگـر، پاسخ شما ارسـال خـواهد شد.