حمید متبسّم

تـولد: ۲۴ مرداد ۱۳۳۷

محل تـولد: نیشابور
وب سایت: www.motebassem.com

زندگی‌نامه، آثـار و سوابق هنری
او آهنگساز و نوازنده تار و سه تار؛ در نیشابور و در خانواده‌ای اهل موسیقی به دنیا آمد. آموزش‌های اولیه موسیقی را از پدرش، علی متبسم، فرا گرفت و بعدها که به تهران آمد، به هنرستان موسیقی رفت و نزد اساتیدی چون: زیدالله طلوعی، حبیب‌الله صالحی، هوشنگ ظریف، حسین علیزاده و محمد رضا لطفی، با دقایق و ظرایف ردیف نوازی و نوازندگی تار و سه تار آشنا شد و همزمان در مرکز حفظ و اشاعه موسیقی صدا و سیما از آموزه‌های آنان بهره گرفت. با حضور در تهران فعالیت آموزشی و تدریس را در کانون چاووش آغاز کرد و همزمان به عنوان نوازنده تار و سه تار، به گروه عارف، به سرپرستی پرویز مشکاتیان پیوست. وی در اوایل دهه هفتاد، گروه موسیقی دستان را به اتفاق محمدعلی کیانی نژاد بنا گذاشت. گروهی که اگر چه تحت تاثیر گروه عارف و کارهای پرویز مشکاتیان قرار داشت، اما به مرور طعم و رنگی تازه را در فضای موسیقی ایران پدید آورد. به گفته متبسم نام دستان را کیانی نژاد پیشنهاد داد و نخستین اجراهای این گروه، به خوانندگی بیژن کامکار بود. آلبوم بامداد؛ تجربه‌ای متفاوت در آهنگسازی و تنظیم به شمار می‌رفت. آهنگسازی متبسم و آواز بیژن کامکار، نام متبسم را به عنوان آهنگسازی خوش ذوق، به جامعه موسیقی شناساند. آلبوم بامداد، بعدها به عنوان یکی از آلبوم های تاثیرگذار و جریان ساز در موسیقی ایران به یادگار ماند. متبسم، سپس آلبوم بوی نوروز به خوانندگی زنده یاد ایرج بسطامی را با گروه دستان انتشار داد. او مدتی بعد او به آلمان مهاجرت کرد و به تشکیل گروهای چکاوک و دستان ، تأسیس انجمن تار و سه‌تار، برگزاری سمینارهای موسیقی سالانه و تشکیل گروه مضراب، از هنرجویان و پردیس ارکستر بین‌الملل، از سال ۱۳۷۳ (۱۹۹۴) پرداخت.

او به همراه گروه دستان، کنسرت های متعددی را در خارج و داخل ایران اجرا کرد که مهمترین آنها، اجراهای متعدد با استاد شهرام ناظری بود. آلبوم سفر به دیگر سو، و ساز نو آواز نو؛ حاصل سال های همکاری متبسم و گروه دستان با استاد ناظری بود. همکاری با صدیق تعریف، در انتشار آلبوم ماه عروس و آخرین کار با ناظری، با عنوان لولیان هم از دیگر کارهای متبسم به شمار می رود. متبسم به همراه گروه دستان کنسرت هایی را با سیما بینا و بانو پریسا در خارج از ایران اجرا کرد. آلبوم شوریده، که حاصل اجرای گروه دستان با پریسا بود، عنوان شوک را از مجله لوموند و جایزه بهترین موسیقی سال ۲۰۰۳ از وزارت فرهنگ فرانسه را نصیب گروه دستان و متبسم کرد.

حمید متبسم، در سال ۱۳۸۷، ارکستر بزرگ سازهای ایرانی مشتمل بر ۴۰ نوازنده و خواننده کر را با همکاری بهرنگ تنکابنی تأسیس کرد. این ارکستر به منظور اجرای قطعه سیمرغ، اثری از حمید متبسم، برای ارکستر بزرگ گروه کر و به خوانندگی همایون شجریان تأسیس شد و کار خود را از پاییز ۱۳۸۸، با رهبری محمدرضا درویشی آغاز کرد و در مرداد سال ۱۳۸۹، اولین اجرای سیمرغ، در استادیوم تنیس مجموعه ورزشی انقلاب به روی صحنه رفت. این اثر یک بار دیگر، در تابستان ۱۳۹۰ در تالار وحدت، به رهبری وی به روی صحنه رفت و پس از آن در مهر همان سال، به رهبری هومن خلعتبری، دو کنسرت دیگر از سیمرغ، در شهرهای هرلن و لاهه در کشور هلند برگزار شد.

آثـار
۱۳۶۴ – بهاران آبیدر – هوشنگ کامکار – بیژن کامکار – شهرام ناظری – نوای همایون اجرا توسط گروه کامکارها – اشعار محلی کُردی با تنظیم عباس کمندی – اجرا توسط ارکستر سمفونیک تهران
۱۳۶۹ – بامداد – بیژن کامکار – سروش – به‌ همراه گروه عارف
۱۳۷۱ – کنسرت ایرج بسطامی و گروه دستان – حمید متبسم – محمدعلی کیانی نژاد – ایرج بسطامی به‌ همراه گروه دستان – به صورت رسمی از سوی هیچ ناشری منتشر نشده است.
۱۳۷۱ – بوی نوروز – ایرج بسطامی – به‌ همراه گروه دستان
۱۳۷۳ – نوای دریا – تک‌نوازی سه‌تار
۱۳۷۶ – ساز نو آواز نو – شهرام ناظری – به‌ همراه گروه دستان
۱۳۷۸ – سه نوازی – به‌ همراه حسین بهروزی‌نیا و پژمان حدادی
۱۳۷۹ – حنایی – سیما بینا – به‌ همراه گروه دستان
۱۳۸۰ – ضرب تار – به‌ همراه بهنام سامانی، تنبک
۱۳۸۱ – شوریده – پریسا – به‌ همراه گروه دستان – برنده جایزه بهترین موسیقی سال از وزارت فرهنگ فرانسه و عنوان شوک موسیقی سال از مجله موسیقی لوموند
۱۳۸۳ – گل بهشت – پریسا – به‌ همراه گروه دستان
۱۳۸۴ – ماه عروس – صدیق تعریف – به‌ همراه گروه دستان
۱۳۸۴ – لولیان – شهرام ناظری – به‌ همراه گروه دستان
۱۳۸۵ – دریای بی پایان – سعید فرجپوری – سالار عقیلی – به‌ همراه گروه دستان
۱۳۸۷ – قیژک کولی – همایون شجریان – به‌ همراه گروه دستان – برنده بهترین موسیقی سنتی سال ۲۰۰۹ از سازمان نقد صفحه آلمان
۱۳۸۷ – خورشید آرزو – سعید فرجپوری – همایون شجریان – به‌ همراه گروه دستان
۱۳۸۸ – به نام گل سرخ – سالار عقیلی – به‌ همراه گروه دستان
۱۳۹۰ – پنجره‌ای به‌سوی آفتاب – به‌ همراه پژمان حدادی و امام‌یار حسن‌اف
۱۳۹۰ – سیمرغ – همایون شجریان به‌ همراه ارکستر بزرگ سازهای ایرانی سیمرغ
۱۳۹۱ – کنسرت سیمرغ – همایون شجریان – آوای باربد – اجرای زنده آلبوم سیمرغ (آلبوم تصویری) بر اساس اشعار شاهنامه
۱۳۹۲ – سربداران – فرهاد فخرالدینی – بیژن کامکار – استودیو صبا – موسیقی متن مجموعه تلویزیونی سربداران
– آهنگسازی برای گروه سازهای ملی

اقامت 24
0 0 رای ها
امتیـازدهی
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
ارسـال پیـام
لطفـا مقـاله یا رزومـه هنـری خود را به این آدرس ارسال کنید: info@artmag.ir
تا دقایقی دیگـر، پاسخ شما ارسـال خـواهد شد.