ادبیات

جایی که ملاحظات خیلی بیشتر است

عبدالجبار کاکایی، با بیان دیدگاهش درباره جشنواره شعر فجر، شرط فراگیرشدن آن را وارد کردن همه طیف‌های موجود ادبیات دانست و گفت در این حوزه ملاحظات خیلی بیشتر است.

به گزارش مجله هنر به نقل از ایسنا،  این شاعر که دبیری هشتمین دوره جشنواره شعر فجر را در کارنامه خود دارد، درباره فراگیری این جشنواره و توجه مردم به آن اظهار کرد: فراگیرشدن جشنواره، با واردکردن همه طیف‌های موجود ادبیات، بدون در نظر گرفتن موضع‌گیری‌های سیاسی و اجتماعی و سوابق شاعران اتفاق می‌افتد؛ اما زمانی که تعریف جشنواره شعر فجر، برگزاری جشنواره‌ای با حضور شاعرانی از طیف‌های خاص است، دیگر بحث فراگیر کردن جایی ندارد.

وی تأکید کرد: در صورتی می‌توان جشنواره شعر فجر را فراگیر کرد که از طیف‌های متنوع ادبی در شورای سیاست‌گذاری حضور یابند. آیا وزارت ارشاد این ظرفیت را دارد که از همه طیف‌های موجود برای حضور در جشنواره دعوت کند؟ آیا اگر دعوت کند آن‌ها می‌پذیرند یا تفاهم دارند؟ ما تجربه‌اش را در جشنواره هشتم داشتیم و دیدیم آن‌ها هم تفاهمی نداشتند.

عبدالجبار کاکایی افزود: شاید تا حدودی در سینما و تئاتر یک جشنواره ملی اتفاق بیفتد؛ اما در ادبیات و شعر و نوشتن و نویسندگی این اتفاق نمی‌افتد؛ زیرا شعر و نویسندگی به کلام و زبان نزدیک است و زبان هم به ‌صراحت نزدیک است و معمولاً در اینجا ملاحظات خیلی بیشتر آشکار می‌شود که این شاعر باشد و آن یکی نباشد. تا زمانی که همه طیف‌ها حضور نداشته باشند، جشنواره شکل سازمانی خواهد داشت که سالانه برگزار می‌شود و سال‌به‌سال هم کم‌فروغ‌تر می‌شود.

 این شاعر و منتقد ادبی خاطرنشان کرد: برای فراگیرشدن این جشنواره باید وزارت ارشاد همه طیف‌ها را جذب کند. احتمال این‌که همه ظرفیت‌های ادبی زیر یک سقف جمع شوند و ادبیات ایران نمایش داده شود، خیلی کم است.

این شاعر یادآور شد: نامی که برای این جشنواره انتخاب شده، «جشنواره شعر فجر» این تعریف را در ذهنیت برخی ایجاد کرده که این جشنواره، جشنواره‌ای برای فجر است. این مسئله‌ای است که پیش می‌آید و یادم می‌آید، برخی اعضای شورای سیاست‌گذاری دوره هشتم هم می‌گفتند اسمش رویش است، شعری که برای فجر گفته شود. زمانی که موضوع محدود شود، کسی که راجع‌ به آن شعر ندارد چه باید بکند؟ باید از مقامات فرهنگی و ادبی پرسید، هدفتان از برگزاری جشنواره چیست؟ اگر می‌خواهید ملی برگزار کنید، ابتدا مرجعیت پیدا کنید و بعد برگزار کنید.

عبدالجبار کاکایی، در پاسخ به این‌که در سال‌های اولیه در ترکیب هیئت داوران و برگزیدگان و هیئت‌ علمی، اسامی شاعران از طیف‌های مختلف به چشم می‌خورد گفت: آن زمان، جشنواره تازه شروع شده بود و همه تصور می‌کردند مانند جشنواره فیلم، جشنواره کاملی است و همه جریان‌ها را در خود جمع می‌کند؛ بنابراین اوایل به جشنواره رو آوردند؛ اما کم‌کم ریزش کرد. الان، ظاهراً جشنواره به گروهی از شاعران که به شاعران شعر انقلاب معروف هستند، محدود شده است. دوستان وزارت ارشاد، باید همه طیف‌ها را جذب کنند، بعد به میدان بیایند. بعید می‌دانم اتفاق خاصی بیفتد.

چرم مشهد

مقالات مرتبط

0 0 رای ها
امتیـازدهی
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
ارسـال پیـام
لطفـا مقـاله یا رزومـه هنـری خود را به این آدرس ارسال کنید: info@artmag.ir
تا دقایقی دیگـر، پاسخ شما ارسـال خـواهد شد.