سینما

برای دکتر امیر حسن ندایی

دکتر امیر حسن ندایی، متولد سال ۱۳۴۴ در تهران، کارگردان، تهیه‌کننده، نویسنده، تدوین‌گر، پژوهش‌گر، مجری کارشناس صدا و سیما و آهنگساز، فارغ التحصیل کارشناسی کارگردانی سینما و کارشناسی ارشد سینما و دکترای پژوهش هنر، از دانشگاه تربیت مدرس و دانشکده هنر بود.

وی علاوه بر تدریس و پژوهش در مقام کارشناس، مجری، تهیه‌کننده و کارگردان نیز فعالیت داشت. از فعالیت‌های اخیر وی، برگزاری کلاس‌های آموزش موسیقی فیلم بود که با استقبال خوب، از سوی علاقه‌مندان مواجه شد.

زنده‌یاد استاد دکتر ندایی، فعالیت‌های هنری را از سن نوجوانی، در سال ۱۳۶۰، با موسیقی آغاز کرد و سپس به دلیل علاقه به سینما، وارد این رشته شد. او علاوه بر موسیقی و سینما در زمینه نقاشی نیز تبحر داشت و به‌صورت حرفه ای هنر نقاشی را پیگیری می‌کرد.

وی از سال ۱۳۷۲، فعالیت خود را در فیلم سازی و کارگردانی در صدا و سیما آغاز کرد و در طول سال های همکاری با سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، توانست، ده‌ها ویدیو کلیپ، چندین مجموعه‌ی تلویزیونی، چندین فیلم داستانی، و مستند را ساخته و کارگردانی کند.

او تدریس در دانشگاه را نیز از سال ۱۳۷۹، در رشته‌های سینما، تئاتر، گرافیک، انیمیشن آغاز کرد.

شادروان ندایی، در زمینه‌ی موضوعاتی چون عاشورا، علاوه بر ساخت فیلم‌هایی در این زمینه مانند: خورشید در خاکستر، چندین مقاله نیز به رشته‌ی تحریر درآورد که از آن جمله می‌توان به: قابلیت‌های تعزیه در تصویرپردازی نوین در بررسی تطبیقی دو نسخه از یک تعزیه، عناصر نمایشی در پرده‌خوانی به عنوان هنری چندرسانه‌ای، زمان و مکان قدسی در هنر عاشورایی و… اشاره کرد.

آثار بسیاری از دکتر امیر حسن ندایی، برنده جوایز جشنواره‌های گوناگون شدند که در زمینه ویدیو کلیپ، می توان به شازده کوچولو(برگزیده جشنواره سیما)، رویا، بهشت یاد، روح مطهر، ترانه‌ی کوچک، پدر(برگزیده به عنوان اثر برتر جشنواره بین‌المللی فیلم تهران، و جشنواره تولیدات مراکز صدا و سیما، در شش رشته) اشاره کرد.

او همچنین، مستند ایران به روایت تصویر، تاریخ خوشنویسی در ایران، آیه‌های زمینی، پرده نقره‌ای، شاهکارهای هنری جهان، سبک‌های هنری، بیماری پنهان درد آشکار، هشت سال تنهایی (پشت پرده کمک‌های غرب به صدام در طول جنگ تحمیلی)، وقتی زمین می‌لرزد (زلزله تهران) و … را نوشته است.

برنامه شب سینما، از سری: شب‌های هنر، در سال ۱۳۹۸ با اجراء و کارشناسی امیرحسن ندایی روی آنتن می‌رفت.

موسیقی تخصص اول من است
دکتر ندایی، درباره فعالیت‌های خود گفته بود: موسیقی تخصص اول من است. من از سال‌های دور و دوره نوجوانی ابتدا موسیقی را شروع کردم و بعد در رشته سینما تحصیل کردم. موسیقی چیزی بود که کار می‌کردم و هنوز هم کار می‌کنم. در واقع سال‌هاست که موسیقی را چه به‌صورت تدریس ساز و چه به‌صورت تئوری موسیقی و حوزه‌های مربوط به پژوهش‌های مرتبط با موسیقی درس می‌دهم. در دانشگاه هم درس آشنایی با موسیقی را در مقطع کارشناسی ارشد تدریس می‌کنم. آنچه در این حوزه احساس می‌شود، مسئله شناخت موسیقی است که به یکی از کمبودهای بزرگ در کشور ما تبدیل شده است.

‌بازی روزگار چنین بود که هر دو استاد در سیزدهم تیر قدم بر کره خاکی بگذارند و هر دو در بیست‌ودوم مهر رخت از این خاک بربندند
محمدرضا کریمی‌ صارمی، دبیر جشنواره بین‌المللی پویانمایی تهران، در پی درگذشت امیرحسن ندایی گفت: لحن زیبا، کلام فاخر و نگاه نافذ ‌مرحوم دکتر امیرحسن ندایی در ذهن بسیاری از مخاطبان سینما و تلویزیون نقش بسته است. جامعه هنر و انیمیشن ایران، دیروز یکی دیگر از استادان شاخص خود را از دست داد. ‌مرحوم دکتر امیرحسن ندایی که در سال ۱۳۷۰ با رتبه اول کنکور هنر، قدم به جامعه دانشگاهی هنر نهاده بود، تا آخرین ساعت‌های عمر قدمی از تلاش برای اعتلای هنر و دانایی اهل سینما و انیمیشن پا پس نکشید.

شاهد این موضوع، همراهی خالصانه و پیگیری مجدانه پنج ساله ایشان برای تثبیت جایگاه پژوهشی و تبیین استعداد تولید محتوای بخش علمی جشنواره بین‌المللی پویانمایی تهران بود که منجر به پایه‌گذاری انجمن علمی پویانمایی ایران در کنار سایر استادان همراه شد. علاوه بر این، وی در ایام اخیر مشغول نگارش کتابی درباره موسیقی انیمیشن برای انتشار در سیزدهمین جشنواره بین‌المللی پویانمایی تهران بود که متاسفانه دست اجل فرصت خلق این اثر ارزشمند را گرفت.

در کنار این موارد، استاد ندایی مرحوم، بارها در کسوت داور با جشنواره بین‌المللی پویانمایی نیز همراهی و همکاری داشتند و در جلسه‌های سیاست‌گذاری متعددی در جشنواره و کانون حضور داشته‌اند. به همین دلیل، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان وی را عضو گرانمایه‌ای از خانواده بزرگ خود می‌داند. دانشجویان و همکاران این استاد فرهیخته، جز ادب و مهربانی از او به یاد ندارند.

‌لحن زیبا، کلام فاخر و نگاه نافذ او در ذهن بسیاری از مخاطبان سینما و تلویزیون نقش بسته است؛ زیرا دکتر ندایی، علاوه بر فعالیت‌های پژوهشی و دانشگاهی، در زمینه تولید فیلم و برنامه‌های تلویزیونی نیز فعال و مؤثر بود. ‌دکتر ندایی عزیز این رسم خوش را از استاد گرانمایه خود، مرحوم دکتر اکبر عالمی، آموخته بود که ایشان را پدر معنوی خود می‌دانست.

بخش علمی جشنواره بین‌المللی پویانمایی تهران، سوگ از دست دادن این استاد و هنرمند گرانمایه را که سال‌های سال با علو همت، در تربیت نسلی اصیل و هنرمند کوشید و صادقانه با اعتقاد به لزوم افزایش دانش هنرمندان زیست، به جامعه هنری ایران بخصوص هنرمندان سینما و انیمیشن و همچنین خانواده محترم ایشان، تسلیت عرض می‌کند.

زنده‌یاد استاد امیرحسن ندایی، صبح جمعه ۲۲ مهر ۱۴۰۱، در سن ۵۷ سالگی براثر ایست قلبی در منزل خود درگذشت. پیکر وی روز یکشنبه ۲۴ مهر ۱۴۰۱، در محل دانشگاه تربیت مدرس تهران تشییع و در قطعه هنرمندان بهشت زهرا، آرام گرفت.

چرم مشهد

مقالات مرتبط

0 0 رای ها
امتیـازدهی
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
ارسـال پیـام
لطفـا مقـاله یا رزومـه هنـری خود را به این آدرس ارسال کنید: info@artmag.ir
تا دقایقی دیگـر، پاسخ شما ارسـال خـواهد شد.