کیهان کلهر

تـولد: ٣ آذر ١٣۴٢

محل تـولد: تهـران
وب سایت: www.kayhankalhor.net

زندگی‌نامه، آثـار و سوابق هنری
وی در خانواده‌ای کرمانشاهی و دوستدار موسیقی‌، در تهران به دنیا آمد و کار موسیقی را از پنج سالگی، به صورت آزاد شروع کرد. دوازده ساله بود که به صورت حرفه‌ای به موسیقی پرداخت و در سیزده سالگی با ارکستر رادیو تلویزیون کرمانشاه شروع به همکاری کرد. او مدتی کوتاه با گروه شیدا در مرکز هنری چاووش همکار بود. در هفده سالگی مقیم ایتالیا و سپس به نیت ادامه تحصیل راهی کانادا شد و در رشته آهنگ‌سازی از دانشگاه کارلتن اتاوا فارغ‌التحصیل شد. کلهر ابتدا با گروه دستان و با آواز ایرج بسطامی، کار جدی خود را آغاز کرد که حاصل آن اجرای کنسرتی در تالار وحدت در سال‌های اولیه دهه هفتاد بود. بعدها آلبوم این کنسرت هم انتشار عمومی یافت. اما کلهر با آلبوم شب، سکوت، کویر، با آواز استاد محمد رضا شجریان به شهرتی خاص دست پیدا کرد. ارکستراسیون و سازبندی مناسب و ابتکاراتی که وی در این کار صرف کرد، آن را به یکی از شاخص ترین و پرفروش‌ترین آلبوم‌های دو دهه اخیر تبدیل کرد. او در این کار، از هنرمندان موسیقی نواحی ایران همانند: زنده‌یاد حاج قربان سلیمانی و علی آبچوری و حسین ببی استفاده کرد. کمانچه ساز تخصصی کیهان کلهر است، وی در کنار کمانچه، تنبور، سه‌تار و شاه‌کمان نیز می‌نوازد. او برای شناساندن موسیقی ایرانی به غیر ایرانی‌ها تلاش بسیاری کرده است، همکاری وی با هنرمندان هندی از جمله «شجاعت حسین خان» در مجموعه غزل ١ و ٢ و ٣ کوارتت کرونوس (Kronos Quartet) (جاده ابریشم)، یویو ما و ارکستر فیلارمونیک نیویورک وی را به هنرمندی جهانی تبدیل کرده است و شنوندگان زیادی در بین غیرایرانی‌ها دارد. او معتقد است: موزیسین ، موسیقی‌دان یا موسیقی‌شناس، باید به ریاضیات، تاریخ و ادبیات آشنا باشد.

استاد کلهر، در چند سخنرانی و مصاحبه مجموعه جاده ابریشم؛ در باره انگیزه و الگوی خود در نوازندگی کمانچه،از استاد علی اصغر بهاری نام برده‌ است. اجرای کنسرت‌های مستقل به صورت بداهه‌نوازی و همراهی با محمدرضا شجریان، حسین علیزاده و همایون شجریان اغلب فعالیت‌های این هنرمند نامی است. پنج آلبوم: زمستان است، بی تو به سر نمی‌شود، فریاد، ساز خاموش و سرود مهر حاصل این همکاری است. وی همراه با نوازندهٔ باقلامای ترکیه اردال ارزنجان، کنسرت‌هایی را هم در مناطق مختلف جهان اجرا کرده است و آلبومی نیز با این نوازنده ترک به نام The Wind در شرکت ECM ارائه کرده است.

از جمله آثار دیگر وی می‌توان به آلبوم نخستین دیدار بامدادی که کمانچه نوازی و بداهه نوازی کلهر در دستگاه چهارگاه با تمبک پژمان حدادی است اشاره کرد. در آینه آسمان که حاصل همنوازی وی با تنبور علی اکبر مرادی، نوازنده نامدار تنبور کرمانشاه است از دیگر کارهای کلهر به شمار می‌رود. از دیگر آثار وی می‌توان به شب‌های فیروزه‌ای نیشابور به همراه یویوما ،موسیقی برای فیلم جادهٔ ابریشم به همراه یویوما، باد (در ایران با نام: تا بی‌کران دوردست) به همراه اردال ارزنجان موسیقی‌دان ترک که در خارج از ایران توسط شرکت ECM و با نام The Wind انتشار یافته است. آلبوم باران به همراه استاد شجاعت حسین خان و ساندیپ داس که در خارج از ایران با نام The Rain و توسط شرکت ECM انتشار یافت و نامزد جایزه گرمی نیز شد. همچنین،شهر خاموش، به همراه کوارت زهی بروکلین رایدر، از دیگر آثار کلهر است که به بازار موسیقی عرضه شده است.

کلهر در زمینه آهنگ‌سازی برای موسیقی متن فیلم هم فعالیت دارد. او با هنرمندان مختلف از فرهنگ‌های دیگر همکاری‌هایی داشته است. همکاری هنری کلهر با اردال ارزنجان از ترکیه، شجاعت حسین خان از هند، یویوما از چین، ژائو ژیپینگ، عالیم قاسمف از جمهوری آذربایجان، بروکلین رایدر از آمریکا، ارکستر فیلارمونیک نیویورک، کوارتت کرونوس و گروه سازهای بادی هلند، او را به هنرمندی بین‌المللی تبدیل کرده است. کلهر با هنرمندان ایرانی از جمله محمدرضا شجریان، علی‌اکبر مرادی، شهرام ناظری، حسین علیزاده و گروه دستان هم به اجرای موسیقی پرداخته است.
کیهان کلهر با آلبوم‌های: بی تو بسر نمی‌شود، فریاد، باران و فراتر از نقشه جغرافیا، که در آن‌ها به‌عنوان آهنگ‌ساز و نوازنده نقش داشته نامزد جایزه گرمی شده است. در پنجاه و نهمین مراسم جایزه گرمی، کیهان کلهر به همراه گروه جاده ابریشم به رهبری یویوما توانستند با آلبوم sing me home موفق به کسب جایزه گرمی بهترین موسیقی جهانی شوند. او تنها موسیقی‌دان ایرانی است که ۴ بار نامزد جایزه گرمی آمریکا شده‌است. جوانی بدون جوانی؛ که در سال ۲۰۰۷ میلادی ساخته شد، فیلمی کاملاً شخصی از فیلمسازی است که در میانسالی قرار دارد و اتفاقاً تجربه دلنشینی را هم داشته است. وی در این سال‌ها با تعدادی از نوازندگان همچون اردال ارزینکان و تومانی دایاباته هم‌نوازی داشته. هم‌چنین به عنوان نوازنده در گروه راه ابریشم که یویوما ویولون‌سل‌نواز چینی-آمریکایی به راه انداخته حضور دارد. این گروه در دوازده فوریه‌ی ۲۰۱۷ برنده‌ی جایزه‌ی گرمی شد.

بر اساس آنچه در نشست خبری ٢٨ اوت ٢۰١٨ در سمفونی هال شانگهای به اطلاع خبرنگاران رسید، در اعلان اسامی برندگان جایزه معتبر Isaac Stern Human Spirit Award؛ نام کیهان کلهر آهنگ‌ساز و نوازنده کمانچه و گروه کُر Farmers اعلام شد.

مراسم اهدای جوایز مسابقه بین‌المللی ویولن ایزاک اشترن شانگهای (SISIVC)به همراه اهدای جایزه فعالیت هنری انسان دوستانه ایزاک اشترن Isaac Stern Human Spirit Award به کیهان کلهر، اول سپتامبر یعنی روز شنبه دهم شهریور ١٣٩٧ برگزار شد و از شبکه‌های تلویزیونی کشور چین نیز به‌ صورت پخش زنده به نمایش درآمد. این جایزه که از سال ٢۰١۶ بنیان‌گزاری شده، به‌ منظور احترام به گروه‌ها یا افرادی است که سهم برجسته‌ای در کمک به بشریت و مسائل انسانی از طریق موسیقی داشته‌اند. این مسابقه بین‌المللی ویولن ایزاک اشترن شانگهای؛ به نام ویولونیست اوکراینی تبار اهل امریکا نام‌گذاری شده است و خانواده اشترن نیز در این مسابقه که در کشور چین، بندر شانگهای برگزار می‌شود، حضور داشتند. همچنین در کنار برگزاری مسابقه بین‌المللی ویولن، از سال ٢۰١۶ هر دو سال یک‌بار جایزه‌ای برای دستاورد هنری موزیسین‌هایی که آثار و فعالیت آنها به‌ منظور نزدیک کردن انسان‌ها در جهان، از طریق موسیقی صورت گرفته و سهم برجسته‌ای در درک ما از انسانیت از طریق مدیوم موسیقی داشته‌اند تعلق می‌گیرد. گفتنی است، مسابقه بین‌المللی ایزاک اشترن، در کنار آزمونهای بین‌المللی چایکوفسکی و کوئین الیزابت، از معتبرترین آزمونهای موسیقی جهان هستند.

آثـار
۱۳۷۱ – کنسرت ایرج بسطامی و گروه دستان – حمید متبسم، محمدعلی کیانی نژاد Yes ایرج بسطامی اجرای گروه دستان، در دستگاه‌های سه گاه و همایون، از نخستین آثار گروه دستان – در مجموعه فرهنگی آزادی – میدان آزادی
۱۳۷۱ – بوی نوروز – حمید متبسم، ایرج بسطامی اجرای گروه دستان، در دستگاه‌های سه گاه و همایون، از نخستین آثار گروه دستان
۱۳۷۷ – شب، سکوت، کویر – محمدرضا شجریان دل آواز – نوازندگان:کیهان کلهر، قربان سلیمانی، علی آبچوری، حسین ببی، علیرضا سلیمانی، بیژن کامکار، حسین بهروزی‌نیا، اردوان کامکار، مرتضی اعیان، سیامک نعمت‌ناصر، همایون خسروی، بهزاد فروهری
۱۳۷۷ – سفر به دیگر سو – شهرام ناظری، سروش، به‌ همراه گروه دستان، کیهان کلهر: نوازنده سه‌تار
۱۳۷۸ – سرو سیمین – محمدعلی کیانی‌نژاد، علی‌رضا افتخاری – فارس نوا – کیهان کلهر: نوازنده کمانچه
۱۳۸۰ – غزل ۱ – ماه‌ریز – با همکاری گروه موسیقی غزل: شجاعت حسین خان (سی‌تار) و سواپان چات هوری (طبلا)
۱۳۸۰ – غزل ۲ – ماه‌ریز – با همکاری گروه موسیقی غزل: شجاعت حسین خان (سی‌تار) و سواپان چات هوری (طبلا)
۱۳۸۰ – غزل ۳ – ماه‌ریز با همکاری گروه موسیقی غزل: شجاعت حسین خان (سی‌تار) و سواپان چات هوری (طبلا)
۱۳۸۰ – زمستان است – محمدرضا شجریان – دل آواز – به‌ همراه حسین علیزاده، همایون شجریان. در مقام داد و بیداد
۱۳۸۱ – بی‌تو بسر نمی‌شود – محمدرضا شجریان – دل آواز – به‌ همراه حسین علیزاده، همایون شجریان. در دستگاه نوا و آواز بیات کرد
۱۳۸۲ – فریاد – محمدرضا شجریان – دل آواز – در دستگاه راست پنجگاه، شور و همایون
۱۳۸۲ – باران – آوای دوست، ئی‌سی‌ام رکوردز با همکاری گروه موسیقی غزل: شجاعت حسین خان (سی‌تار) و ساندیپ داس (طبلا). این آلبوم نامزد جایزه گرمی شد.
۱۳۸۳ – در آینه آسمان – علی‌اکبر مرادی ورلد ویلیج، آوای دوست – به‌ همراه علی‌اکبر مرادی (تنبور) و پژمان حدادی (تنبک)
– موسیقی فیلم جاده ابریشم (چهار نعل هزار اسب) – به‌ همراه، ژائو ژیپینگ، یویوما و دیگر اعضا پروژه راه ابریشم
۱۳۸۵ – نخستین دیدار بامدادی – آوای دوست – به‌ همراه پژمان حدادی (تنبک)
۱۳۸۵ – باد – کیهان کلهر، اردال ارزنجان – ئی‌سی‌ام رکوردز، آوای دوست – این آلبوم در بهار ۱۳۸۵ با عنوان تا بی‌کران دوردست در ایران منتشر شد.
۱۳۸۶ – سرود مهر – حسین علیزاده، محمدرضا شجریان – دل آواز در آواز بیات زند و افشاری
۱۳۸۶ – ساز خاموش – حسین علیزاده، محمدرضا شجریان – دل آواز – در آواز دشتی
۱۳۸۷ – شهر خاموش – ورلد ویلیج، آوای خورشید – به همراه کوارت زهی بروکلین رایدر، این آلبوم به کودکان شهر حلبچه تقدیم شده است.
۱۳۹۰- سامان سایه‌ها – Ba Music Records – دونوازی با کمانچه و تمبک مجید خلج
۱۳۹۰ – موسیقی متن فیلم فصل کرگدن – فیلمی به کارگردانی بهمن قبادی.
۱۳۹۱ – تنها نخواهم ماند – کیهان کلهر (شاه‌کمان)، علی بهرامی‌فرد (سنتور بم)
۱۳۹۴ – لایه‌های تاریکی – با اجرای کوارتت زهی – بروکلین رایدر
۱۳۹۵ – هاونیاز – آینور دوغان – این آلبوم براساس موسیقی فولکلور کُردی، با گویش کرمانجی با صدای آینور دوغان و آهنگ‌سازی و نوازندگی شاه‌کمان توسط کیهان کلهر، همچنین سلمان قمبرف (Salman Gambarov) نوازنده اهل آذربایجان با پیانو و جمیل گوچگیری (Cemil Qocgiri) نوازنده ترک با تنبور نوازی در این اثر مشارکت کرده‌اند.
– شب‌های فیروزه‌ای نیشابور – به همراه یویوما و دیگر اعضا پروژه راه ابریشم

اقامت 24
0 0 رای ها
امتیـازدهی
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
ارسـال پیـام
لطفـا مقـاله یا رزومـه هنـری خود را به این آدرس ارسال کنید: info@artmag.ir
تا دقایقی دیگـر، پاسخ شما ارسـال خـواهد شد.